Tomáš Stupavský Rôzne

Po vyše 50 rokoch sa z devínskonovoveského Srdca začali odvážať gudróny

Z bývalého kameňolomu Srdce v Devínskej Novej Vsi dnes po pol deviatej ráno odišlo prvé vozidlo naložené gudrónmi. Potom, čo od 8. januára odviezli z lokality 12-tisíc ton znečistenej zeminy, pokračuje sanácia environmentálnej záťaže naberaním a odvozom nebezpečného chemického odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Po vyše 50 rokoch sa z devínskonovoveského Srdca začali odvážať gudróny
Zdroj: TASR

„Gudróny budú odvážané v úplne uzatvorených kontajneroch, prípadne kontajneroch prekrytých plachtou,“ informoval člen združenia realizátorov projektu Kamenné srdce Václav Mazura. Ako dodal, prevoz v oboch typoch vozidiel zodpovedá Európskej dohode o preprave nebezpečných vecí (ADR).

"Riziká prepravy sú minimalizované,“ dodal Mazura s tým, že obyvatelia obytnej zóny môžu cítiť pri prevoze nepríjemný zápach šíriaci sa z gudrónov, ktorý však nie je nebezpečný.

Chemický odpad by mal zmiznúť do apríla

Denne by z lokality mali odviezť 500 ton kontaminovanej zeminy i samotných gudrónov. Všetok chemický odpad, ktorý sa odhaduje na 50-tisíc ton, chcú odstrániť do konca apríla. Pripomenul, že odvoz v zimných mesiacoch je jednoduchší, keďže gudróny sú pri nízkych teplotách v tuhom skupenstve a aj odparovanie je minimalizované.

Prečítajte si tiež: Ťažba nebezpečných gudrónov: Z Devínskej odvážajú zatiaľ len zeminu, nie všetkým sa páči ako

Odpad odváža realizátor sanácie do spracovateľského strediska v Zohore, kde je kontaminovaná zemina zbavovaná nebezpečných látok a samotné gudróny sú energeticky zhodnocované a prepracované na alternatívne palivo.

Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Milana Jambora prebieha sanácia z pohľadu mestskej časti bez výrazných problémov a komplikácií.

Problém so zápachom

Priznal, že sa stretáva s ponosami na zápach, no nemyslí si, že od polovice januára, kedy sa riešili medializované sťažnosti Devínskonovoveš­ťanov, ktorí požadovali, aby aj odvážaná zemina zo skládky bola prepravovaná v zakrytých nákladných autách, nastalo „výrazné zvýšenie ich diskomfortu“.

„Ak prevážate také množstvo chemického materiálu ako v tomto prípade, k nejakému diskomfortu v podobe zápachu príde. No podľa mňa je podstatné, že sa z našej mestskej časti konečne odvezie 50-tisíc ton kontaminovaného materiálu,“ uviedol Jambor.

Gudróny sa vyťažia za európske peniaze. Ministerstvo životného prostredia SR uzavrelo takmer 11,9-miliónovú zmluvu s konzorciom A.S.A. ENVIRO (Kamenné srdce), ktoré tvorí päť firiem. Časť odpadu sa spáli v cementačných peciach a energeticky zhodnotí.

Skládka z bývalej rafinérie minerálnych olejov Apollo zaberá takmer 4000 štvorcových metrov. Nebezpečný odpad priviezli do lokality Srdce v roku 1963 a povrch o desať rokov prekryli vrstvou ílovitých zemín. Lokalita pritom patrí do Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Prečítajte si tiež: Devínska Nová Ves sa onedlho definitívne zbaví toxického odpadu. Ten bude prevážaný aj cez sídlisko

Gudróny v Devínskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM