Tomáš Stupavský Samospráva

Devínska Nová Ves sa onedlho definitívne zbaví toxického odpadu. Ten bude prevážaný aj cez sídlisko

Mestská časť Devínska Nová Ves sa po vyše 50 rokoch definitívne zbaví nebezpečných gudrónov. Prípravné práce v kameňolome Srdce boli dokončené a teraz sa čaká iba na chladnejšie počasie. Ak teploty klesnú na mínusové hodnoty nákladné autá začnú kontaminovaný odpad odnášať.

Ilustračný obrázok k článku Devínska Nová Ves sa onedlho definitívne zbaví toxického odpadu. Ten bude prevážaný aj cez sídlisko
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Kameňolom Srdce je už po dlhé roky obľúbeným miestom obyvateľov Devínskej, ktorí ju s radosťou využívajú na rekreačné účely. No všetci doteraz podstupovali určité zdravotné a ekologické riziko.

„V kameňolome srdce sa nachádza jedna z najväčších environmentálnych záťaží. Momentálne tu je asi 30-tisíc kubíkov toxického odpadu, z 18-tisíc kubíkov je gudrónov a 12-tisíc zamorenej zeme," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister životného prostredia Peter Žiga.

S odvážaním škodlivého odpadu sa zámerne čaká až na zimu, pretože ak začne mrznúť budú gudróny v tuhšom stave, ich ťažba a preprava bude jednoduchšia.

Do apríla 2015 budúceho roka by sa z miesta kameňolomu mali odvážať spomínané gudróny a následne na rad príde nebezpečná zemina, ktorá by mala kompletne zmiznúť do augusta 2015. Kvôli tomuto projektu bola spevnená a rozšírená príjazdová cesta, ktorá bude aj po skončení prác slúžiť verejnosti.

Obyvatelia ucítia nepríjemný zápach

Obyvatelia mestskej časti sa však budú musieť pripraviť na to, že nákladné autá budú jazdiť cez sídlisko. „Najoptimálnejšiu trasu sme dlho hľadali, no nakoniec sme sa dohodli, že kamióny budú jazdiť cez ulicu Štefana Králika, aby sa tak čo najrýchlejšie aj spolu s odpadom, dostali mimo dosah obyvateľov," vysvetlil starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Podľa kompetentných sa ľudia, ktorí žijú v mestskej časti, budú musieť pripraviť počas odvozu na mierny zápach. Ten bude spôsobený odparovaním prchavých zložiek.

„Urobili sa ale všetky opatrenia, aby nedošlo ku kontaminácii alebo únikom, ktoré by mohli ohroziť zdravie obyvateľstva," uisťuje sanačný geológ Peter Sekula, ktorý ďalej uviedol, že obyvatelia budú možno cítiť mierny zápach látky merkaptán, ktorý sa používa aj na prifarbovanie zemného plynu. Ale nie je dôvod na paniku, pretože nie je nebezpečný.

Ako spresnil starosta Jambor, toxický odpad sa bude vyvážať len v pracovnej dobe od 7:30 – 16:00, kedy je doma najmenej ľudí. Gudróny aj kontaminovaná zemina budú následne spálené v cementačných peciach.

Devínska nemusela platiť ani cent

Tento projekt je hradený vďaka prostriedkom z Operačného programu Životné prostredie. Ministerstvo uzavrelo takmer 11,9-miliónovú zmluvu s konzorciom .A.S.A. ENVIRO (Kamenné srdce), ktoré tvorí päť firiem.

„Mestská časť ani jej obyvatelia nebudú musieť za likvidáciu gudrónov a kontaminovanej zeminy platiť ani jeden cent. Všetko sa hradí z peňazí Európskej únie. Dokonca aj následné rekultivačné práce, úprava terénu, osadenie drevín a zatrávnenie," doplnil Milan Jambor. Všetky práce by sa mali definitívne ukončiť v novembri 2015.

Dlho nebolo jasné čo sa vlastne so skládkou stane. „Je tu ale veľa prasklín, puklín, tektonických línií, to sú všetko privilegované cesty, cez ktoré môže migrovať infiltrovaná zrážková voda. Aj priamo gudrón by sa takými zlomami mohol šíriť. Určite je najlepšie riešenie dostať to z lokality preč," zdôraznil Sekula.

Gudróny sú kyselinové smoly a kaly, ktoré boli do kameňolomu Srdce vyvezené z vtedajšej rafinérie Apollo ešte v roku 1963 a neskôr boli prekryté vrstvami ílovitých zemín. Lom leží neďaleko chránenej oblasti Malé Karpaty a Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla.

Gudróny v Devínskej
1
Galéria
Gudróny v Devínskej
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM