Kultúra

Po Veľkej noci sa v Bratislave predstavia dva chrámové zbory z Británie

Dva mládežnícke chrámové zbory z Veľkej Británie sa po Veľkej noci predstavia v katolíckych kostoloch v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Po Veľkej noci sa v Bratislave predstavia dva chrámové zbory z Británie
Zdroj: TASR

Prehliadku anglickej zborovej chrámovej hudby v hlavnom meste SR pripravila Mestská časť Bratislava-Staré Mesto v spolupráci s agentúrou The Prague Concert Co.

V Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí v Bratislave vystúpi v stredu 30. marca o 19.00 h Katedrálny chrámový zbor zo Sheffieldu – Sheffield Cathedral Choir. Zbor vznikol pred mnohými rokmi na pôde Sheffieldskej katedrály. Často účinkuje na koncertoch vo Veľkej Británii i v ďalších krajinách, napríklad v USA, Holandsku, Nemecku, Česku, Francúzsku a iných. Členovia zboru vystupujú aj v rozhlase a televízii, nahrali viacero úspešných CD. V súčasnosti má zbor okolo 40 chlapcov, dievčat a mužov, ktorí pravidelne vídať na nedeľných liturgiách a koncertoch v katedrále.

Ďalší chrámový zbor z Veľkej Británie – Ely Cathedral Choir sa predstaví v sobotu 2. apríla počas svätej omše u františkánov. Po omši o 20.30 h bude zbor pokračovať samostatným koncertom v tomto kostole. Tento katedrálny zbor z mestečka Ely neďaleko Cambridge je neoddeliteľnou súčasťou britskej zborovej tradície, ktorá siaha do 16. storočia. Mnoho britských spevákov a hudobníkov začínalo svoju kariéru práve v katedrálnych zboroch.

V Katedrálnom zbore z Ely v súčasnosti účinkuje 22 chlapcov a šesť dospelých. Viacerí z nich vystupujú na nedeľných omšiach. Všetci chlapci žijú a študujú v internátnej škole v Ely. Zbor spolupracoval s mnohými známymi umelcami, napríklad s José Carrerasom, Jamesom Bowmanom a tiež s Londýnskym symfonickým orchestrom. Členovia zboru nahrali viacero CD a vystupovali v programoch rozhlasu a televízie. Úspešne účinkovali v USA, Kanade, Nórsku a ďalších krajinách.

Čítajte tiež: Mesiac frankofónie pokračuje ďalšími podujatiami

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM