Správy Samospráva

Plastové okná na historických budovách? V Bratislavskom kraji to nehrozí

Výmena okien historických budov v centre Bratislavy, v ktorých sídlia stredné školy Bratislavského samosprávneho kraja, neuberie z dobového vzhľadu.

Ilustračný obrázok k článku Plastové okná na historických budovách? V Bratislavskom kraji to nehrozí
Zdroj: www.bratislavskykraj.sk

Kraj pri výmene okien na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici a na Strednej priemyselnej škole strojníckej na Fajnorovom nábreží používa tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva, ktoré sú dôslednou kópiou pôvodných okien.

Tradičné postupy

Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman, v prípade budovy na Zochovej ulici ide o rekonštrukciu okenných otvorov na celom objekte školy, na ktorom sa nachádza 208 okien, z toho 195 okien drevených a 13 oceľových. „Pri výmene musia byť' nové výplne okenných otvorov zhotovené ako tradičné stolárske výrobky z masívneho dreva dostatočnej tvrdosti a kvality zo smrekovca červeného. Zároveň musia byť dôslednou kópiou pôvodných,“ ozrejmila Lucia Forman.

„Krajský pamiatkový úrad v Bratislave posúdil realizované prototypy okien a nariadil, že pre zachovanie dobovej remeselnej práce bude repasovaných 18 drevených okien na schodisku a priľahlej chodbe. Ako nové okenné konštrukcie bude vyrobených 177 okien. Zvyšných 13 oceľových okien v suterénnej časti objektu zrepasujú,“ dodala.

Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú takmer 600.000 eur. Doteraz bolo osadených 99 vyrobených replík okien a hotové je tak druhé a tretie poschodie budovy. Zároveň repasujú 18 starých drevených okien v chodbách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM