Michaela Katonová Správy

Situácia v okolí PKO bola dnes pokojná. Búranie prebieha bez agresie

Developer začal s búracími prácami na PKO. Napriek informáciám o tom, že areál je pod dohľadom agresívnych strážnikov, sme dnes nič podobné nespozorovali. Nikto nám v uskutočnení obrazového materiálu nebránil, poprosili nás iba o to, aby sme sa nesnažili preskočiť zábrany.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v okolí PKO bola dnes pokojná. Búranie prebieha bez agresie
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto predalo PKO. Investor stiahol všetky žaloby

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal podpísal 10. decembra uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého bratislavská samospráva predá budovy Parku kultúry a oddychu spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom, za jedno euro.

Dohoda zaviazala investora k stiahnutiu všetkých žalôb voči mestu vo výške 43 miliónov eur a k vybudovaniu verejných priestorov a objektov. Budovu PKO doteraz vlastnilo hlavné mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany viedli spor o platnosť zmluvy o spolupráci.

Prečítajte si tiež: Uznesenie o predaji budov PKO primátor Ivo Nesrovnal už podpísal

Búranie prebiehalo pokojne

Budovu PKO začal spomínaný developer búrať v utorok 29. decembra. Dnes, 30. decembra, bola situácia v PKO aj v okolí pokojná. Proces búrania začali zo strany od nábrežia. Pozdĺž celého PKO sú vytvorené zábrany tak, aby nikto nevstupoval na pozemok. Zároveň ide o bežnú súčasť opatrení, ak sa na stavbe pracuje.

Do budovy sú vybúrané viaceré otvory a odkrytá je aj hala so schodiskom. Stavebný materiál je regulérne nahromadený tak, aby robotníkom nebránil v ďalšej práci.

Pri dokumentovaní v okolí PKO nás požiadal jeden z robotníkov, aby sme nepreskakovali za zábrany. Žiadnu agresiu či nadávky, ako bolo v uplnyulých dňoch medializované, sme nezažili.

Mesto bude dohliadať na výstavbu verejných priestorov pri PKO

Hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová potvrdila, že investor bratislavský magistrát o presnom termíne búracích prác neinformoval. „Mesto bude podľa dohody dohliadať na samotnú výstavbu verejných priestorov,“ uviedla.

„Obmedzenia sa týkajú výškovej, funkčnej regulácie a intenzity zástavby. Maximálna prípustná výška investičného projektu bude vo výške najnižšieho objektu River Park I a smerom k Výskumnému ústavu vodného hospodárstva budú mať objekty klesajúcu tendenciu,“ spresnila.

„Ak investor poruší zmluvné podmienky a nesplní svoje záväzky, bude musieť platiť pokuty vo výške niekoľko miliónov eur,“ dodala.

Dunajská promenáda bude realitou do siedmich mesiacov

„Bratislavčania získajú do siedmich mesiacov kvalitné verejné priestory v podobe Dunajskej promenády po Most Lafranconi, do troch rokov centrálne námestie o rozlohe 2500 štvorcových metrov v prepojení s Dunajom a vybudovaným pobytovým a oddychovým pontónom v brehovej časti pod promenádou. Na podnet mesta investor vybuduje aj planetárium a mediatéku,“ skonštatovala Skokanová.

Súčasťou revitalizácie Dunajskej promenády má byť aj spevnenie asfaltových plôch a chodníkov, taktiež má byť nainštalované verejné osvetlenie, orezaná, ošetrená a upravená zeleň, umiestnené odpadkové koše, lavičky, stojany na bicykle, pitné fontány ale aj vybudovaná cyklotrasa. V časti promenády pred centrálnym nábrežným námestím bude vybudovaná protipovodňová ochrana.

O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei nič nehovorí. Z PKO majú ostať len sochy, vitráže či travertínový, takzvaný Matušíkov múrik. Práve ten čaká podľa plánov revitalizácia.

Čítajte tiež: Obnova Dunajskej promenády musí začať čo najskôr. Čo všetko má priniesť?

Primátor výzvu zmietol zo stola

Proti predaju budov bratislavského Parku kultúry a oddychu sa podpísalo takmer 40 obyvateľov. Výzva bola adresovaná primátorovi hlavného mesta. Ten nesúhlasil s argumentáciou výzvy občanov, pretože podľa neho nepopisuje reálny právny stav a uznesením zastupiteľstva schválenú dohodu o mimosúdnom vyrovnaní investora a hlavného mesta.

Obyvatelia, ktorí sa pod výzvu primátorovi podpísali, tvrdili, že táto dohoda nie je výhodná pre Bratislavu a primátor by podpisom uznesenia poškodil majetok mesta.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem

Zdroj: TASR / Dnes24

Búranie PKO
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM