Nina Táborská Samospráva

Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem

Jedni tvrdia, že ich nenadchol, iní, že ničí verejný záujem, pre ďalších je originálny – aj to povedali bratislavskí poslanci o nápade postaviť na mieste Parku kultúry a oddychu futuristické planetárium.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí poslanci o novej podobe PKO: Originálny i ničiaci verejný záujem
Zdroj: Dnes24.sk

O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy či vitráže. „Zatiaľ máme málo informácií a záruk. Obrázky sú pekné, ale treba vidieť aj zmluvy a zhodnotiť prínosy,“ uviedol šéf poslaneckého Pravicového klubu Jozef Uhler.

Zámer teda podľa neho musia najprv podrobne posúdiť. Podotýka však, že mnohí poslanci ešte v roku 2011 žiadali úplné zachovanie PKO, no za štyri roky sa mesto nikam neposunulo a súdne spory dnes môžu mesto vážne poškodiť.

„Súčasný žalostný stav nábrežia v okolí PKO dlhú dobu oberá tiež Bratislavčanov o cenné územie,“ myslí si Uhler.

A nie je sám, ktorý sa k návrhu ešte nechce konkrétne vyjadrovať. „Hovoriť v tejto fáze či navrhnuté riešenie podporujeme alebo nie, je vzhľadom na množstvo otvorených otázok zatiaľ predčasné,“ vraví aj predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa.

Pohľadávky za viac ako 40 miliónov eur

Neskrýva však názor, že projekt ho nenadchol. „Avšak ani existujúci stav nie je niečo, čo by mňa a mojich kolegov v klube nadchýnalo. Dôležitá je ale aj otázka, ako dôjde k majetkoprávnemu a mimosúdnemu urovnaniu,“ podotkol Borguľa. Spor o budúcej podobe územia vedú mesto a investor už desať rokov a investor dnes vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Prečítajte si tiež: Vlastník pozemkov pod PKO žiada zrušiť uznesenie o zachovaní tohto priestoru, inak si bude nárokovať na 43 miliónov eur

Predseda najväčšieho Bratislavského klubu Ján Budaj si myslí, že návrh decimuje verejný záujem. „Bude to taká istá mŕtva štvrť, aká sa investorovi podarila pri River Parku I. Prázdne ulice a neútulná, prepchatá časť mesta. Komerčné plány, ako na tom zbohatnúť, im nevyšli a teraz chcú Bratislavu obšťastniť podobným projektom,“ uviedol Budaj, ktorý dúfa, že v tejto podobe projekt nezrealizujú.

Mesto zdôrazňovalo, že dalo investorovi podmienky, čo má na nábreží byť. Samo vraj dalo požiadavku na planetárium a mediatéku a okrem zachovania kultúrno-spoločenskej funkcie v území chcelo od investora, aby vybudoval dunajskú promenádu.

Nábrežie však má spoločnosť Henbury Development, vlastník pozemkov pod PKO, do budúceho roku aj tak zrekonštruovať. Pri kúpe pozemkov totiž mestu nevyplatila celú sumu, ale podpísala zmenku na štyri milióny eur.

„Už desať rokov to platí, peniaze sa odložili a dodnes je promenáda vedome ponechávaná v rozbitom stave. Aby verejnosť uverila, že už sa to nedá znášať a pusťme tam teda toho súkromníka, nech nastavia byty,“ zdôraznil Budaj.

Investor „chudáčik“

„Ustupujeme investorovi, ktorý bol v roku 2005 vybratý bez súťaže. A dnes robí ramená, ako keby to bol nejaký chudáčik,“ zdôraznil poslanec Gábor Grendel z Bratislavského klubu. Podotkol, že ďalších 72-tisíc štvorcových metrov kancelárií a bytov do už aj tak preskleného a prehusteného Starého Mesta je K.O., nie PKO. Nový priestor má byť totiž súčasťou projektu River Park 2 s kombináciou obytných a kancelárskych bu­dov.

Soňa Svoreňová z klubu Bratislava Inak podotýka, že mesto v spore s majiteľom pozemkov ťahá za kratší koniec.

Mesto podľa nej nemá peniaze na rekonštrukciu PKO, ani na jeho prevádzku, ani na opätovné vyplatenie pozemkov a už vôbec nie na vyplatenie pokuty Henbury Development.

„Navyše, aj keby sa PKO zrekonštruovalo, vnútorným usporiadaním a vybavením absolútne nezodpovedá požiadavkám na organizovanie kultúrnych a spoločenských podujatí na európskej úrovni,“ pripomína poslankyňa, ktorá je šéfkou komisie cestovného ruchu.

Navrhované planetárium je podľa Svoreňovej architektonicky originálne. „A zaujímavo je riešený aj verejný priestor s prístupom k vode. Avšak samotná budova planetária podľa mňa nemá dostatočnú kapacitu na organizovanie väčších podujatí,“ zdôrazňuje poslankyňa.

Prečítajte si tiež: Budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu chce mesto predať za jedno euro

„Moderná a atraktívna alternatíva“

Mesto uviedlo, že návrh odráža jeho požiadavky „na modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu a nefunkčnému objektu bývalého PKO.“ Primátor Ivo Nesrovnal bol pritom ten, ktorý ešte ako poslanec mestského zastupiteľstva navrhol uznesenie na zachovanie celého PKO.

Architekt investora verejnosti i poslancom v utorok 24. novembra odprezentoval návrh, kde PKO nahradil budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. Na nábreží majú z PKO ako súčasť námestia ostať už iba sochy akademického sochára Tibora Bártfaya.

Vitráže podľa motívov Janka Alexyho majú nájsť svoje miesto v rámci mestských verejných priestorov. Na časť artefaktov si podľa mesta uplatňujú nárok rodiny ich autorov.

Viac sa dočítate tu: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM