Rôzne

Petržalská letná univerzita seniorov otvára svoje brány

Petržalská letná univerzita pre seniorov bude otvorená pravidelne každý rok počas druhého a tretieho júlového týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská letná univerzita seniorov otvára svoje brány
Zdroj: TASR

Seniori z Petržalky nebudú zaháľať ani počas leta. Svoje pomyslené brány im v júli po prvýkrát otvorí Petržalská letná univerzita seniorov (PLUS).

Letná univerzita

Tá je prvým výsledkom spolupráce mestskej časti a Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave, ktorú obe strany v piatok spečatili podpisom Memoranda o spolupráci a porozumení.

„Úloha letnej univerzity je jednoduchá. Seniori nemajú radi prázdniny, sú plní energie a aktivity a chcú niečo robiť aj počas leta a zmysluplne vyplniť čas. Tento rok ich čakajú štyri zaujímavé prednášky z oblasti kultúry, zdravia a histórie,“ priblížila Janka Chládecká, manažérka Univerzity tretieho veku a celoživotného vzdelávania.

Seniorov, ktorí sa môžu prihlasovať ešte do konca júna, čaká napríklad prednáška s operným spevákom Martinom Babjakom, ktorý im porozpráva o význame hudby v našom živote. Etnologička Katarína Nádaská im priblíži úlohu kata v stredoveku, konkrétne v Bratislave. Historik Ľuboš Kačírek ich zavedie do histórie Petržalky a Veronika Tirpáková z hľadiska zdravovedy a fyzioterapie poradí, ako sa starať o zdravie a nemíňať zbytočne peniaze na lieky.

Vzájomná spolupráca

Petržalská letná univerzita pre seniorov (PLUS), ktorá bude otvorená pravidelne každý rok počas druhého a tretieho júlového týždňa, je prvou spoluprácou v rámci podpísaného memoranda. Jeho kľúčovou ambíciou je spolupráca medzi vedeckovýskumnými a vzdelávacími inštitúciami EU v Bratislave a podnikmi a organizáciami mestskej časti.

„Memorandum otvára obom stranám veľké príležitosti na vzájomnú spoluprácu a oblastí je naozaj veľmi veľa. Petržalka aj univerzita majú vynikajúcich ľudí, odborníkov, ktorí dokážu hľadať témy, trápiace mestskú časť a témy, ktoré sú zaujímavé pre univerzitu,“ skonštatoval rektor univerzity Ferdinand Daňo.

Budúcnosť

V rámci spolupráce sa vytvára priestor na prípravu spoločných projektov a organizáciu konferencií, prednášok, seminárov či workshopov. Odborníci z mestskej časti môžu zároveň študentom univerzity priblížiť konkrétne poznatky z praxe, univerzita vie zasa zamestnancom samosprávy zabezpečiť rôzne vzdelávacie aktivity. Spolupráca sa očakáva napríklad aj v oblasti bakalárskych, diplomových či dizertačných prác, pri konzultačných alebo poradenských aktivitách.

Budúcu spoluprácu pozitívne vníma ako starosta Petržalky Ján Hrčka. „Uvedomujeme si nezastupiteľný význam vedy, vzdelávania a ich prepojenia s praxou, preto považujem túto spoluprácu za mimoriadne dôležitú. Budeme chcieť, aby sme veľmi úzko spolupracovali, aby sme využívali synergiu a potenciál, ktorú môže mestská časť a univerzita, ktorá pôsobí v jej katastri,“ poznamenal Hrčka.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM