Kultúra

Petržalka v 90-tych rokoch: Koncerty pri bufete Propeler aj otvorenie novej nemocnice

Pred 30 rokmi sa v Petržalke zvyšovala kriminalita, chýbali pracovné príležitosti, zahusťovala sa doprava. Najväčšie sídlisko však zažilo aj príjemné premeny.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka v 90-tych rokoch: Koncerty pri bufete Propeler aj otvorenie novej nemocnice
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pamätáte sa ešte na Petržalku deväťdesiatych rokov? Doba po nežnej revolúcii na sídlisko priniesla viac kriminality. Neskôr sa situácia pomaly zlepšovala a Petržalka „vyrástla“ na mestskú časť, o ktorú je opäť záujem a ľuďom sa tu žije príjemne. Premeny sídliska v rokoch 1990 až 2000 zachytáva výstava, ktorú si môžete pozrieť v knižnici na Turnianskej ulici.

Nazrite do minulosti

Cyklus výstav, besied a prednášok „Novodobá Petržalka“ je venovaných histórii Petržalky od roku 1990 až po súčasnosť. Aktuálna expozícia voľne nadväzuje na predchádzajúci päťročný projekt „Taká bola Petržalka“, v ktorom bola spracovaná história Petržalky od najstarších čias až do roku 1989.

Návštevníci sa dočítajú všetky zaujímavosti z tematických informačných panelov, výstavu zároveň dopĺňajú spomienkové predmety z petržalských domácností.

Prvá séria výstavy „Petržalka 1990 – 2000“ prináša návštevníkom prierez desaťročným vývojom mestskej časti. Petržalka vtedy prechádzala mnohými premenami. Zvyšovala sa kriminalita, chýbali pracovné príležitosti, zahusťovala sa doprava. Na druhej strane však pribúdali nové objekty pre služby, obchody, banky, zdravotnícke zariadenia.

Po Nežnej revolúcii v roku 1989 narastal počet veriacich, ktorí mohli slobodne vyznávať svoju vieru a rozvíjal sa aj kultúrny a športový život. V roku 1991 čiastočne sprístupnili most Lafranconi, v lete 1997 otvorili po dlhých rokoch Nemocnicu sv. Cyrila a Metoda.

Z metra nič nebolo

Petržalčania sa radi chodili prechádzať do Sadu Janka Kráľa a po dunajskom nábreží. Bratislavská mládež si užívala koncerty a diskotéky pri legendárnom bufete Propeler. V deväťdesiatych rokoch obnovili aj divadlo Aréna a reštauráciu Leberfinger. Rozsiahlou zmenou prešla petržalská železničná trať aj železničná stanica. V tomto období ešte žila myšlienka na výstavbu metra alebo rýchlodráhy a aj po zastavení stavebných prác v roku 1990 sa aj naďalej pripravovala projektová dokumentácia.

O tom, ako sa Petržalka v priebehu rokov menila, vám pripomenú aj sprievodné podujatia na vybrané témy – besedy, prednášky a jedna spoločná sobotná vychádzka.

Gestorom výstavy je riaditeľka petržalskej knižnice Katarína Bergerová, odborným garantom je Ľuboš Kačírek. Výstavu si môžete pozrieť až do 30. júna 2018 v čase otváracích hodín knižnice. (pozn. red.: videoklip pod článkom je natočený v Petržalke v roku 1986)

do 30. júna / knižnica Turnianska 10 / vstup voľný

Petržalka 1990 - 2000
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM