KAW Samospráva

Petržalčania, pomôžte nájsť pamätihodnosti svojho sídliska

Petržalka je miesto so zaujímavou históriou. Za relatívne krátky čas jej existencie tu možno nájsť desiatky pamiatok a hodnotných umeleckých diel. Poobzerajte sa okolo seba a pomôžte ich vyhľadať a spísať.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania, pomôžte nájsť pamätihodnosti svojho sídliska
Zdroj: Dnes24.sk

Sochy, reliéfy, pamätné tabule. Na území najväčšieho slovenského sídliska sa nachádza množstvo umeleckých diel, z ktorých mnohé nie sú zaevidované. Niektoré zo zaujímavých architektonických počinov môžu byť dokonca v zlom stave bez toho, aby to mestská časť vedela.

Môžete byť užitoční

Každý Petržalčan môže byť v týchto dňoch užitočný. Stačí, keď sa poobzerá okolo seba a skúsi nájsť zaujímavé pamiatky, ktoré boli možno roky prehliadané a nikto sa o ne nezaujímal.

„O súpis diel a pamiatok sa pokúsilo už niekoľko organizácií – napríklad spoločnosť Lidl vydala pre jednotlivé bratislavské okresy takýto súpis. Taktiež sme spolupracovali s Martinom Kleiblom a finančne sme sa podieľali na vydaní jeho publikácie o Petržalke,“ povedala pre redakciu Bratislava24.sk hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Zoznam väčšiny pamiatok, pamätihodností, tabúľ a umeleckých diel aj s fotografiami môžete už dnes nájsť aj na webovej stránke Petržalky.

Dielam vdýchnu nový život

„Teraz nám ide predovšetkým o to, aby sme zmapovali všetky objekty umiestnené v rámci bytovej výstavby, ktoré nikdy neboli odovzdané do správy ani majetku mestskej časti a neexistujú o nich podrobnejšie informácie,“ pokračuje Platznerová.

„Niektoré pamätihodnosti boli odstránené nevedno kým a kam, veľa z nich je vo veľmi zlom technickom stave. Preto sa samospráva obrátila na obyvateľov, ktorí denne okolo nich chodia a možno si už ani neuvedomujú, že to bolo kedysi umelecké dielo,“ pripomína hovorkyňa.

Mestská časť chce spomínané objekty podrobnejšie zmapovať, zaznamenať ich momentálny stav, pokúsiť sa nájsť majiteľa alebo správcu a prispieť k ich obnove alebo odstráneniu.

Ako bude s daným objektom naložené, záleží, samozrejme, od stavu v akom sa nachádza.

Pátrajte a nahlasujte

„Keďže ide o dlhodobý proces a my budeme musieť každý objekt obhliadnuť aj osobne, neobmedzili sme čas pre obyvateľov, dokedy nám môžu nahlasovať miesto, kde sa objekt nachádza ako aj stav objektu,“ upresnila hovorkyňa.

Materiál, ktorý Petržalčania zozbierajú, poslúži ako podrobná evidencia pre potreby mestskej časti. Tá sa bude snažiť renovovať pamiatku a zabezpečiť opatrenia na zlepšenie stavu pamätihodností.

Každý námet, každá fotografia s krátkym popisom, bude užitočná. Petržalčania, otvorte oči a na kontakty na stránke mestskej časti nahlasujte pamätník, pomník, pamätnú tabuľu, umelecké dielo. Dôležitý je popis umiestnenia, prípadne fotografia objektu.

Ak ste vo svojom okolí natrafili na pamätihodnosť, ktorá je v dezolátnom stave a mohla by ohroziť zdravie a život obyvateľov, nahláste ju tiež.

Čítajte aj: Viete, kde v Bratislave nájdete obrovské slnečné hodiny?

Ilustračné foto

Petržalčania, pomôžte nájsť pamätihodnosti svojho sídliska
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM