KAW Rôzne

Viete, kde v Bratislave nájdete obrovské slnečné hodiny?

Ich história siaha k stavbe Mosta hrdinov Dukly, terajšieho Prístavného mosta, na ktorom sa pracovalo od roku 1977 do roku 1985.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde v Bratislave nájdete obrovské slnečné hodiny?
Zdroj: Facebook

Slnečné hodiny vidieť už z diaľky. Všimnúť si ich môžete pri jazde cez Prístavný most alebo po ceste okolo areálu Ekonomickej univerzity.

Hodiny súvisia s mostom

História umeleckého diela siaha k výstavbe Mosta hrdinov Dukly (terajšieho Prístavného mosta), ktorého stavba trvala od roku 1977 do roku 1985. Hodiny do areálu Ekonomickej univerzity umiestnili v roku 1986.

Slnečné hodiny na pozemok v blízkosti mosta osadila správa diaľnic. Mali ho umelecky dotvárať.

Sochára Štefan Prokop na hodinách spolupracoval s architektmi Ladislavom Beisetzerom, Jurajom Šimekom a Jurajom Jakubíkom. Monumentálne dielo má tvar oválu, na ktorého vnútornej strane vidieť rímske číslice od VII do XVII. Znamená to, že za slnečných dní čas ukazujú od siedmej hodiny ráno až po sedemnástu poobede.

Čísla dotvárajú polguľovité znaky slnka, ako klesá a stúpa nad obzorom. V strede, tesne pri zemi, je v kruhu postava človeka. Presne cez stred postavy, ktorá pripomína Da Vinciho Vitruviánskeho muža, prechádza poludnie.

Vysoká kovová žrď ukazuje svojim tieňom, koľko je práve hodín.

Pridaná hodnota

Hodiny dlho chátrali a až po ich obnove v roku 2015 sa z nich znova stala atrakcia. Dielo mohli po vyčistení ich povrchu od grafitti čmáraníc obdivovať v pôvodnej kráse pamätníci a najmä lezci. Zo zadnej strany slnečného kolosu totiž vznikla boulderingová lezecká stena.

„Zo schátraného priestoru sa nám podarilo urobiť príjemnú lokalitu. Chodia sem lezci, ale aj mamičky s kočíkmi len tak na prechádzku,“ povedal pri otvorení parku Pavel Zajcev, predseda občianskeho združenia Na hrane, ktorá zaujímavý projekt realizovala.

Odvtedy sa tu športoví nadšenci pravidelne organizujú lezecké akcie a brigády na zušľachtenie okolia hodín.

Čítajte aj: Veža pri divadle Aréna zásobovala vodou aj veľkú časť Petržalky

Slackline park v Petržalke
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM