Nina Táborská Rôzne

Opakujú sa v Starom Meste chyby, ktoré starosta v minulosti sám kritizoval? Podľa viacerých miestnych poslancov áno

Kontajnerový projekt Šafko je ešte stále predmetom rôznych diskusií, tento raz sa do nich zapojil poslanecký klub zložený z OKS, SDKÚ-DS a nezávislých. A to aj napriek tomu, že starosta Starého Mesta rozhodol, že do konca mája budú kontajnery z námestia odsťahované. Poslanci chcú prizvať dotknutých.

Ilustračný obrázok k článku Opakujú sa v Starom Meste chyby, ktoré starosta v minulosti sám kritizoval? Podľa viacerých miestnych poslancov áno
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nedostali žiadnu informáciu o riešení problému, nebola žiadna diskusia a tak nevznikol ani priestor pre možno konštruktívnejšie riešenia – aj takto kritizujú niektorí miestni poslanci bratislavského Starého Mesta starostu po tom, čo sa rozhodol vypratať zo Šafárikovho námestia kontajnery s dizajnom či cyklodielňou. Vysťahovať sa majú do konca mája. Poslanci chcú však o projekte ešte tento mesiac rokovať na zastupiteľstve.

Viac o aktuálnej situácii na Šafárikovom námestí sa dočítate tu: Šafko dalo šancu mladým, s pochopením sa ale nestretlo. Čo bude ďalej?

Podľa TASR vyhlásenie ešte včera vydal poslanecký klub zložený z OKS, SDKÚ-DS a nezávislých. Siedmi poslanci tvrdia, že ich prekvapil spôsob, akým starosta Radoslav Števčík riešil situáciu s kontajnermi.

„Ako poslanci miestneho zastupiteľstva sme sa túto skutočnosť dozvedeli iba z webu mestskej časti, kde bola uverejnená 30. apríla. Napriek tomu, že miestne zastupiteľstvo zasadalo dva dni predtým, poslanci nedostali žiadnu informáciu k riešeniu problému,“ uvádzajú poslanci s tým, že sa takto opakujú podobné chyby, ktoré starosta v minulosti sám kritizoval.

„Čierna diera na námestí“

Klub zdôrazňuje, že aj napriek tomu, že prevádzka kontajnerov priniesla niektoré neželané situácie, projekt oživil verejný priestor a priniesol život i kultúru do rokmi umŕtvenej lokality. Poslanci sa tak obávajú, že po 31. máji môže ostať na námestí „čierna diera“ na dlhšie obdobie.

„Mrzí nás aj fakt, že sa pri tejto kauze nenastavil tak očakávaný nový spôsob komunikácie a práce s verejnosťou a používajú sa staré spôsoby, kde verejná participácia občanov nebola zahrnutá do procesu ako súčasť riešenia,“ podotýka klub.

Poslanecký klub tak plánuje navrhnúť, aby sa do programu zasadnutia staromestského zastupiteľstva, ktoré bude 26. mája, zaradila ako samostatný bod aj informácia o postupe mestskej časti v tejto veci. Poslanci tiež chcú, aby boli na zasadnutie prizvaní aj zástupcovia občianskeho združenia Urban Kontakt, teda autori projektu Šafko. Pod vyhlásenie sa podpísali poslanci Matej Vagač, Ivan Bútora, Ondrej Dostál, Martin Gajdoš, Barbora Oráčová, Soňa Párnická a Viera Satinská.

V tejto skutočnosti sme oslovili aj vedenie Starého Mesta a rovnako tak OZ Urban Kontakt. Podľa Dany Kleinert z Urban Konakt (ktoré projekt prinieslo a konrajnery spravuje), zatiaľ oficiálne pozvanie neprišlo.

„Sme pozitívne prekvapení otvorenou podporou poslancov v projekte Šafko. Zároveň nás neprekvapuje ich nesúhlas s úkonmi starostu Števčíka, nakoľko rozhodnutia, ktoré spravil v tomto projekte sú skutočne obrátené proti verejnosti a spoločným mestským priestorom. Účasť na zastupiteľstve radi prijmeme,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk Dana Kleinert, riaditeľka Slovak Fashion Councilu a spoluautorka projektu.

Na vyjadrenie mestskej časti čakáme. Článok budeme aktualizovať.

Šafko končí, idea nie

Projekt Šafko začal fungovať ešte za úradovania bývalej starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej, ktorá v nevyužívanom priestore po bývalom reštauračnom zariadení Kazačok povolila pristavenie kontajnerov.

Šafko bolo podľa slov jeho autorov a ľudí, ktorí mu vyjadrili podporu projektom, ktorý oživil mestskú časť a poskytol priestor na prezentáciu mnohých lokálnych dizajnérov, talentovaných mladých ľudí, organizáciám ako napríklad Vagus či humanitárnej organizácii Magna, Cyklokuchyni a mnohým iným.

Navyše, počas pôsobenia sa na mieste konali akcie ako napríklad tancovanie tanga či swingu na námestí, dobrovoľnícka pomoc pri sadení kvetov, Noc literatúry, výstavy rôznych umelcov, módne prehliadky, opravovanie bicyklov zadarmo, rôzne „bicyklové workshopy“ a komunitné stretnutia. Plánovala sa napríklad verejná knižnica.

Aj napriek uvedenému však projekt dostal červenú. Nenašiel sa kompromis ani vôľa Šafko ponechať. Pôvodne pri tom malo na námestí byť parkovisko a pred kontajnermi bolo námestie miestom, kde prespávali ľudia bez domova.

Podľa mestskej časti Staré Mesto sú na Šafárikovom námestí kontajnery umiestnené protiprávne. „Urban KONTAKT o.z. na toto miesto umiestnilo skupinu kontajnerov bez stavebného povolenia a potrebných povolení hygienika, požiarnika a inšpektorátu bezpečnosti práce,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa Starého Mesta Nora Remiarova.

Ako dodala, zo strany Starého Mesta bola ambícia dosiahnuť kompromis. „Jediné, o čo sme o.z. Urban Kontakt žiadali, bolo uviesť reálny stav na Šafarikovom námestí do súladu s legislatívou. Zo spomínaných rokovaní existujú zápisy,“ informovala Remiarová.

Autori projektu Šafko sa však po opísanej situácii, ktorá vznikla na Šafárikovom námesti nevzdávajú a oživili pôvodnú ideu pôsobiť v priestore pod Mostom SNP. Detaily o novom projekte s názvom „The Most“, o ktorom nám porozprávala Dana Kleinert, nájdete tu: Kontajnery z Bratislavy nezmiznú! Chystá sa nový projekt, podporu má od primátora aj starostu Starého Mesta

Zdroj: TASR/ Dnes24.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM