Správy

Onkologickým pacinetom sú k dispozícii nové izby so špeciálnym zariadením

V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave dnes otvorili zrekonštruované priestory oddelenia paliatívnej medicíny.

Ilustračný obrázok k článku Onkologickým pacinetom sú k dispozícii nové izby so špeciálnym zariadením
7
Galéria
Zdroj: TASR

V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave dnes otvorili zrekonštruované priestory oddelenia paliatívnej medicíny. Ide o prvé a zatiaľ jediné pracovisko na Slovensku, ktoré takmer 22 rokov poskytuje komplexnú akútnu ambulantnú a lôžkovú starostlivosť o nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou.

Od roku 2011 zároveň zabezpečuje aj vzdelávanie v oblasti paliatívnej medicíny. Ročne pomôže viac ako 600 hospitali­zovaným pacientom.

O onkológii treba diskutovať

„V centre paliatívneho úsilia je človek ako komplexná ľudská bytosť so všetkými fyzickými, psychickými, sociálnymi a duchovnými potrebami,“ približuje riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský. Ten otvorenie nových priestorov vníma ako významný míľnik v snahe budovania paliatívnej medicíny ako samostatného medicínskeho odboru. Je totiž presvedčený, že o paliatívnej medicíne a onkológii treba diskutovať.

„Napriek tomu, že žijeme už v 21. storočí, onkológia je naďalej synonymom beznádeje a utrpenia a paliatívna medicína zasa bolesti a konca. Zomieranie a smrť v nemocniciach sú stále považované za určitý negatívny kvalitatívny parameter napriek tomu, že si uvedomujeme, že smrť patrí k životu rovnako ako narodenie,“ uviedol na dnešnom otvorení Dolinský.

Nové vybavenie

Počas rekonštrukčných prác prešlo komplexnou obnovou viac ako 600 štvorcových metrov plochy, pričom dôraz sa kládol na pohodlie a bezpečnosť pacientov.

Trinásť izieb s celkovo 19 lôžkami je podľa Dolinského citlivo a komfortne zariadených novým nábytkom, vybavených polohovateľnými posteľami so špeciálnymi matracmi a vlastným sociálnym zariadením s bezpečným prístupom aj pre ťažkých a imobilných pacientov. Súčasťou každej izby je tiež multifunkčná rampa s prívodom medicinálnych plynov.

Náklady na obnovu priestorov dosiahli 220-tisíc eur, z čoho 120-tisíc eur predstavujú vlastné zdroje NOÚ a zvyšných 100-tisíc eur poskytlo neziskové Združenie priateľov NOÚ prostredníctvom darov a sponzorov.

Zdroj: TASR

Dať životu zmysel

„Raz sa ma študent medicíny spýtal, ako môžem znášať toľko utrpenia. Bolo to pred vizitou. Spontánne som mu odpovedala, že ja ho neznášam, ale ja ho riešim,“ hovorí Andrea Škripeková, primárka Oddelenia klinickej onkológie F – paliatívnej medicíny.

Ide podľa nej o precízny a pragmatický spôsob riešenia ťažkostí a prístupu k jednotlivým pacientom. Tí často trpia na veľké bolesti, dýchavicu, opakované vracanie, slabosť, opuchové stavy a rôzne kombinácie týchto príznakov. Prináša to však podľa nej aj ďalší aspekt, a to akýsi cudzí, chladný pocit ohraničenosti.

„Keď sa my zdraví zobudíme do nového rána, vieme, že takých rán je neohraničene veľa. Ale keď ste skonfrontovaní s diagnózou nevyliečiteľného nádorového ochorenia, ten pocit, ktorý cítite po prebudení, je pocit ohraničenosti,“ konštatuje Škripeková, podľa ktorej sa dá dať zmysel životu aj vtedy, keď je ohraničený, a nemusí to prinášať len ďalšiu bolesť, strach a nepríjemné zážitky.

Človek sa celý život mení

Zrekonštruované priestory vníma minister zdravotníctva Tomáš Drucker ako dobrú správu pre pacientov i personál oddelenia, ktorá so sebou prináša dôstojnejšie podmienky.

„Sú tu príbehy ľudí, ktorí niektorí majú možnosť vrátiť sa k svojim najbližším do domovov. Ale často sú to ťažké prípady, ktorým sa snažíme skvalitniť ich poslednú časť ich života, prežívanie,“ povedal Drucker, ktorý zároveň všetkým pacientom poprial šancu a nádej na vrátenie do života. Tomu bývalý prezident Ivan Gašparovič pri tejto príležitosti poprial, aby nevedel, čo je to pacient, ale aby si ho pacienti vážili.

„Človek sa celý život mení. Niekedy aj v názoroch a niekedy sa zmení, aj keď to sám nechce. Tá najhoršia zmena je, keď ste zdravý a odrazu sa stanete pacientom,“ povedal Gašparovič.

Nič netrvá večne

Na otvorení nových priestorov oddelenia sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý sa priznal, že až do apríla tohto roka nepoznal túto vyššiu časť Kramárov, kde sa NOÚ nachádza.

„Žil som život človeka, ktorý si myslí, že sa mu nič nestane. Až kým nenavštívi lekára a nezistí, že zo dňa na deň sa mu môže zmeniť život. Snažíme sa žiť svoje sny, napĺňať si život a potom jedného dňa zistíte, že nič netrvá večne,“ uviedol Danko, ktorý pri tejto príležitosti venoval oddeleniu obraz zo svojej osobnej zbierky s názvom Pokora.

Nová onkológia
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM