Rôzne

Vznik novej nemocnice v Bratislave je pre pacientov dobrou správou

Niektoré staršie nemocnice, ako napríklad na Mickiewiczovej ulici či na Kramároch sú pre pacientov priam postrachom.

Ilustračný obrázok k článku Vznik novej nemocnice v Bratislave je pre pacientov dobrou správou
Zdroj: Svet zdravia

O nevyhovujúcich technických i materiálnych podmienkach v jednotlivých bratislavských nemocniciach sa dlhodobo hovorí. Plesne, nedostatok sociálnych zariadení, navyše v hroznom stave, či staré opotrebované lôžka patria len k niektorým často vytýkaným nedostatkom.

Dobrá správa pre pacientov

Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) dlhodobo upozorňovala, že je potrebné vybudovať novú koncovú nemocnicu pre Bratislavu, kde by sa mohla vykonávať špičková medicína i náročné operácie.

„Aktivitu spoločnosti Svet zdravia, postaviť na bratislavských Boroch novú koncovú nemocnicu, vnímame pozitívne. Zároveň by to mohol byť impulz aj pre štát, vyriešiť výstavbu Univerzitnej nemocnice,“ uviedla pre Bratislava24.sk Katarína Kafková z AOPP SR.

„Medicína sa za tie roky, keď bola vybudovaná posledná veľká nemocnica v Bratislave, posunula míľovými krokmi. Pacienti, ako aj lekári potrebujú lepšie materiálne i technické vybavenie, vyšší komfort a kultúrnejšie prostredie. Len v takom prípade sa môže na Slovensku zvyšovať kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.“

Vyššia dostupnosť a menej čakania

Viaceré špičkové oddelenia, ktoré tu majú nájsť svoje miesto, sú už dnes v existujúcich bratislavských nemocniciach s kapacitou na hranici únosnosti. „Vďaka tomu, že úhrady výkonov v novej nemocnici by mali byť preplácané z bežného zdravotného poistenia, a to pre poistencov všetkých zdravotných poisťovní, veríme, že nová nemocnica na Boroch pomôže zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti a znížiť čakacie lehoty na jednotlivé operačné výkony,“ uviedla Kafková.

AOPP však prízvukuje, že by sa nemalo zabúdať na personálne, materiálne i technické podmienky v ostatných bratislavských nemocniciach.

Aj tie sa musia výrazne zlepšiť, aby sa pacient neobával akútneho či plánovaného pobytu v nemocnici. Aby si so sebou nemusel nosiť lieky, zdravotnícky materiál, ale aj príbor či toaletný papier. Pretože všetky zmeny, ktoré dnes zdravotníctvo urgentne potrebuje a musí vykonať, majú smerovať len k jednému cieľu – k spokojnému pacientovi.

Nemocnica Bory
7
Galéria
Zdroj: Svet zdravia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM