Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Nový Starý most sa konečne stal skutočným, takýto pekný pohľad ponúka Bratislavčanom

Starý most pred viac ako týždňom konečne spojil oba brehy a Bratislavčanom tak ponúka nový výhľad na Dunaj. Hoci sa po ňom ešte istý čas neprejdeme, do začiatku decembra má byť kompletne zmontovaný a pripravený na odovdzanie. Už v januári sa by mohla po ňom previesť aj prvá električka.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Nový Starý most sa konečne stal skutočným, takýto pekný pohľad ponúka Bratislavčanom
Zdroj: TASR

Ešte 24. októbra sa podarilo zdolať najťažší úsek pri výstavbe nového Starého mosta, ktorým bolo premostenie cez Dunaj.

Práve posledný výsuv označil riaditeľ stavby Peter Tekeľ začiatkom októbra za posledné riziko. Časti mosta sa vysúvali v dvoch fázach, po prvej sa most priblížil k brehu Starého Mesta o 22 metrov, pri druhej o 45 metrov. Tam robotníci potrebovali využiť aj loď a všetci dúfali, že hladina rieky nebude veľmi kolísať.

Aktuálne všetky práce napredujú, dokončujú sa piliere na staromestskej strane a začína sa aj demontáž umelého ostrova, ktorý umožňoval konštruktérske a montážne práce z úrovne Dunaja.

Na moste sa uložia inžinierske siete a začne sa povrchová úprava chodníkov. Po zmontovaní mosta odštartuje aj príprava na inštaláciu 450 svietidiel.

Pôvodne mali byť práce na moste a električkovej trati do Petržalky hotové do konca augusta, potom do konca októbra. Nakoniec sa mesto s firmou dohodlo na termíne 15. december 2015. Podľa Tekeľa je zhotoviteľ na najlepšej ceste, aby stavbu do tohto dátumu dokončil. Potom sa začnú kolaudačné konania.

Pozrite si tiež: OBRAZOM: Poďte sa s nami pozrieť do útrob piliera Starého mosta

Zdroj: Dnes24/TASR

Pohľad na nový Starý most
8
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM