Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Poďte sa s nami pozrieť do útrob piliera Starého mosta

Miroslav Pokorný je Bratislavčan, ktorý má vášeň pre mosty a fotografiu. V prenesenom význame ho fascinuje spájanie dvoch brehov. Vyštudovaný geodet spojil prácu s koníčkom a rekonštrukciu Starého mosta zachytáva od počiatku. Nie je to však jeho prvotina, zachytil kompletnú výstavbu Mosta Apollo.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Poďte sa s nami pozrieť do útrob piliera Starého mosta
Zdroj: Dnes24.sk

Už o pár dní sa spoja brehy Dunaja novým Starým mostom. Jeho výstavba fascinuje mnohých obyvateľov Bratislavy a my sme našli pravého nadšenca, ktorý stavbu zachytáva na fotkách z bezprostrednej blízkosti, kam sa bežný smrteľník nedostane. Pozrite sa, ako výstavbu mosta dokumentuje na fotografiách Miroslav Pokorný.

Prečítajte si aj: Neuveriteľné sa onedlho stane skutočnosťou! Nový Starý most už tento mesiac spojí oba brehy Dunaja

„Bratislava ma zaujíma a baví ma zaznamenávať, ako rýchlo sa mení,“ hovorí Miroslav Pokorný.

Od začiatku rekonštrukcie Starého mosta zachytával stavbu a zhodou okolností sa tam dostal aj ako geodet. „Spojil som svoju prácu s koníčkom,“ hovorí Miroslav. V našej galérii sa tak môžete pozrieť na najnovšie zábery z útrob piliera číslo 34.

Ďalším fotografovým objektom bude výstavba nultého obchvatu Bratislavy. Okrem mostov ho zaujímajú aj opustené priemyselné objekty, ktoré chodieva fotiť spolu s otcom, po ktorom zdedil vášeň k fotografii.

Vášeň pre mosty priniesla ovocie v podobe výstavy Most Apollo na peróne

Fotografovanie je Mirovou záľubou od detstva, zaujímajú ho najmä stavby mostov. Na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave vyštudoval odbor Geodézie a kartografie. Preto sú ťažiskom jeho fotografickej tvorby najmä technické objekty a v jeho fotografiách sa teda prelína technický detail s citom pre farbu a výtvarnú kompozíciu.

Ešte ako študent začal fotiť výstavbu Mosta Apollo v roku 2002. Po počiatočných bežných záberoch ho začali zaujímať detaily. Zoznámil sa s vedúcimi pracovníkmi na stavbe, ktorí si všimli jeho fotografie a jeden z hlavných inžinierov investora stavby Apolla, Peter Dindeský, začal Miroslava pozývať na všetky dôležité udalosti, súvisiace s výstavbou mosta.

Pravidelným zachytávaním snímok pokračujúcej stavby tak Miro vytvoril vzácny časozberný súbor fotografií s objemom viac ako tri a pol tisíca záberov.

Výstava s názvom Most Apollo na Peróne, Výstavba mosta Apollo objektívom Miroslava Pokorného v Múzeu dopravy potrvá od 23.10.2015–31.1.2016.

Súbor fotografií autora Miroslava Pokorného zachytáva všetky najzaujímavejšie momenty z priebehu výstavby piateho a zatiaľ najkrajšieho bratislavského mosta na Dunaji, o čom svedčí viacero domácich aj medzinárodných ocenení.

Pri príležitosti 10. výročia postavenia mostu Apollo pripravil na svojej sociálnej sieti výber z fotografií, ktorý zaujal riaditeľa Múzea dopravy a navrhol mu spoluprácu vo forme výstavy. V Múzeu dopravy si budete môcť pozrieť viac ako päťdesiat unikátnych záberov stavby Mosta Apollo.

Prečítajte si aj:

Kvôli výstavbe Starého mosta bude opäť na Dunaji pozastavená plavba

OBRAZOM : Bratislava je z Dunaja krásna!

Foto: Miroslav Pokorný, www.facebook.com/foto.pokorny

Útroby piliera Starého mosta
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM