Rôzne

OBRAZOM: Nahliadnite do tajomných priestorov pod Bratislavským hradom

Kedysi bola táto oblasť, známa ako Vydrica, zastavaná a obývaná. Dnes z nej zostali len útržky histórie. Vydajte sa s nami na prieskum bratislavského podhradia.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Nahliadnite do tajomných priestorov pod Bratislavským hradom
14
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre

Bratislavské podhradie už ani zďaleka nevyzerá tak ako v minulosti. Kedysi osídlené územia museli ustúpiť dôležitejšej výstavbe a zostali po nich už len zabudnuté miesta. Jednou z takých oblastí je aj Vydrica, ktorú nedávno preskúmali nadšenci z občianskeho združenia Bunkre a projektu The Valkyrie Urban Exploration.

Na svojej výprave bratislavským podhradím objavili napríklad pivnice vyhĺbené priamo v hradnej skale či niekoľko metrov hlbokú jamu, ktorá v minulosti slúžila ako mraznička. Taktiež sa ocitli v dvojpodlažnom skalnom priestore, ktorý vznikol zrejme ťažbou kameňa. Spodné podlažie je momentálne zatopené a jeho zákutia preskúmali dokonca aj potápači. (video nájdete pod článkom, pozn. red.)

História Vydrice

Vydrica sa rozprestiera na južnom svahu hradného brala a ide o jednu z najstarších častí Bratislavy. Túto oblasť mesta obývali predovšetkým chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Žili tam rybári, obchodníci či remeselníci.

Koncom 60. rokov minulého storočia prišlo mesto so zámerom prepojiť ľavý breh Dunaja s Petržalkou novým mostom. To sa stalo Vydrici osudným. Prevažnú väčšinu domov museli v súvislosti s výstavbou Mosta SNP zbúrať.

Zdroj: YouTube.com
Prieskum bratislavského podhradia
14
Galéria
Zdroj: OZ Bunkre
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM