Rôzne

OBRAZOM: Aj tento rok sa vďaka Bratislava ciTy! lúčime so škaredými zastávkami

K cestovaniu mestskou hromadnou dopravou v hlavnom meste patrí aj vyčkávanie na spoje na zastávkach. A kto by nechcel čakať v krajšom?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Aj tento rok sa vďaka Bratislava ciTy! lúčime so škaredými zastávkami
Zdroj: Bratislava city Facebook

Iniciatíva Mestského parlamentu mladých hlavného mesta SR Bratislavy sa aj tento rok stará o to, aby sme chvíle strávené na zastávkach MHD prečkali v žiarivých farbách.

Maľovanie zastávok

Maľovanie zastávky MHD Pekná cesta patrí k aktivitám Európskeho týždňa mobility v rámci projektu Mestského parlamentu mladých. Bratislavské zastávky sú zbavované nelegálnych plagátov, natierané esteticky krajšími vzormi a antigrafity nátermi.

Iniciatíva Bratislava ciTy! chce okrem iného ukázať, ako sami Bratislavčania môžu zmeniť mnoho vecí k lepšiemu. „My všetci sme jedno mesto, tvoríme si sami prostredie, v ktorom žijeme a sme zaň zodpovední.“

„Namaľuj ciTy! je komunitný projekt, ktorý je výsledkom spolupráce Mestského parlamentu mladých mesta Bratislavy, DPB a Bigmedie. Je zameraný na skvalitnenie verejných priestorov v Bratislave. Medzi ne patria aj zdevastované či neupravené zastávky mestskej dopravy,“ priblížil projekt Slavomír Oslej z Namaľuj ciTy!

Za tri roky trvania projektu skultúrnili 16 zastávok MHD v rôznych častiach Bratislavy.

„Zastávky vyberáme vždy pred začiatkom „sezóny“. Stanovíme si ciele, priebežný harmonogram – samozrejme všetko po dohode s partnermi. Máme spravenú google maps, kde máme zaznačené všetky zastávky typu „slovšport“. Vždy vyberáme zastávky so zreteľom na ich používanosť, stav a polohu. Snažíme sa mať celomestský zásah- impact,“ opisuje Oslej.

Čítajte aj: Dúbravsko-Karloveskú radiálu začnú modernizovať začiatkom roka 2017

Ako to funguje

Prvým krokom, po vybratí zastávky, je detailne preskúmanie stavu každej zastávky. „Dopravný podnik nám ju pripraví, vyčistí a po dohode poprípade natrie aj do základnej farby. Samozrejme mnohé zastávky sme si komplet čistili sami avšak posledné dva roky nám to pracovníci DPB zľahčujú za čo im patrí veľká vďaka.“

Ako ďalej uvádza, každé maľovanie začína o deviatej hodine, ideálny počet ľudí je 10 – 15. Vždy sa tam nachádzajú 2 – 3 „umelecky zdatní“, ktorí predkreslia dizajn, a potom je to v podstate o maľovaní plôch. „Samozrejme celé maľovanie je vždy otvorené pre verejnosť, zabezpečujeme ochranné pomôcky, pitie a na obed pizzu. Po dokončení maľovania nasleduje nanesenie permanentného antigrafitového náteru a mňa čaká vždy čistenie štetcov,“ úsmevne uzavrel.

„Myslíme si, že Bratislava nie je len označenie pre určité územie, alebo súbor stavieb, ale že to je v prvom rade miesto pre život, miesto, ku ktorému sa viažu zážitky, spomienky, životné víťazstvá i prehry, miesto, kde to jednoducho žije. Veríme, že každý z nás je jeho neoddeliteľnou súčasťou, a že svojím správaním a činnosťou formuje tvár aj identitu Bratislavy.“

Čítajte aj: Európsky týždeň mobility pokračuje aktivitami pre deti i dospelých

Bratislavské zastávky v novom šate
11
Galéria
Zdroj: Bratislava city Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM