Rôzne

Dúbravsko-Karloveskú radiálu začnú modernizovať začiatkom roka 2017

Modernizácia električkovej trate z Dúbravky po tunel pod Hradným vrchom v Bratislave by mala byť spustená začiatkom budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Dúbravsko-Karloveskú radiálu začnú modernizovať začiatkom roka 2017
Zdroj: Google Maps

Mesto už má pripravený postup realizácie prác a momentálne čaká na povolenie od Krajského dopravného inšpektorátu. Informoval o tom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Od tunela po križovatku

Práce na rekonštrukcii Dúbravsko-Karloveskej radiály by sa mali skončiť až v roku 2018. Modernizovať sa má približne 6,8-kilometrový úsek električkovej trate od tunela pod hradom po križovatku ulíc M. Sch. Trnavského a Hanulova v Dúbravke. Od tejto časti po jej koniec na ulici Pri kríži sa trať modernizovala v roku 2014.

Bratislavská samospráva chce túto trať modernizovať pre jej technicky zastaraný stav. Podľa zámeru sa má kompletne vymeniť električkový zvršok aj spodok spolu s odvodnením. Zrekonštruovať sa majú aj nástupiská.

Podľa zámeru budú mať osvetlené prístrešky, elektronický informačný systém a bezbariérový prístup. Každé doteraz neriadené priecestie bude vybavené svetelnou signalizáciou a riadené v dynamickom režime s absolútnou preferenciou električiek.

Rekonštrukcia sa dotkne aj zastávok

Upravená bude aj súbežná komunikácia tak, aby bola zachovaná plynulá a bezpečná premávka. Rekonštrukcia sa dotkne aj niektorých zastávok autobusov a ich nástupísk.

„Nahradené budú jestvujúce obrubníky pri vnútornom okraji vozovky za nové monolitické cestné obrubníky. Upravené budú chodníky pri priechodoch pre chodcov, aby obsahovali signálny a varovný pás, prípadne sa výškovo upraví hrana chodníka, ak nie je v súčasnosti znížená,“ uvádza sa v dokumentácii.

Vybuduje sa aj nové trakčné vedenie

Obratisko v Karlovej Vsi sa má prebudovať tak, aby doň mohli električky vojsť aj zo smeru od Dúbravky. V rámci modernizácie električkovej trate sa na dôležitých prestupových uzloch vybudujú dve integrované zastávky MHD, a to na Molecovej a Damborského. Modernizácia zahŕňa aj vybudovanie nového trakčného vedenia.

Magistrát chce týmto zvýšiť traťovú rýchlosť, únosnosť koľajového spodku, bezpečnosť prevádzky i cestujúcich. Taktiež aj znížiť hluk a vibrácie, ktoré táto doprava spôsobuje. Celkové investičné náklady na projekt sa odhadujú okolo 60 miliónov eur bez DPH. Podľa primátora mesto to bude financovať pomocou eurofondov.

Čítajte aj: Mesto zmodernizuje električkovú trať Dúbravsko-Karloveská radiála

Ilustračný obrázok

Koľajisko Karlova Ves - Dúbravka
6
Galéria
Zdroj: Google Maps
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM