Rôzne Správy

Obohaťte svoje vedomosti o históriu projektu podzemnej dráhy bratislavského metra

Metro sa v Petržalke začalo stavať už v roku 1985. Dnes tam stojí len betónový skelet. Ak chcete vedieť viac, príďte na prednášku o histórii bratislavského metra.

Ilustračný obrázok k článku Obohaťte svoje vedomosti o históriu projektu podzemnej dráhy bratislavského metra
5
Galéria
Zdroj: Facebook

O metre sa v Bratislave začalo otvorene hovoriť v 80. rokoch minulého storočia. Ako vyzerali vývojové fázy tohto projektu až po rozhodnutie o jeho neuskutočnení, sa dozviete na prednáške Metro Bratislava – História projektu podzemnej dráhy v hlavnom meste.

Čo všetko sa dozvieme

Seminár zastrešuje Slovenská vedecko-technická spoločnosť dopravy a Železnice Slovenskej republiky, ktorí pravidelne organizujú prednášky na rôzne témy súvisiace s koľajovou dopravou. Tentokrát sa prednáška bude týkať metra v Bratislave a rozprávať o nej bude člen Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Peter Martinko.

„Od organizátora som dostal ponuku, či pre nich nemôžem spraviť prednášku na tému metra v Bratislave, pretože sa im táto téma zdá byť zaujímavá. Na verejnosti sa o nej moc nehovorí a ak áno, tak veľmi často sa uvádzajú nie celkom presné dáta a informácie,“ vysvetlil Peter Martinko.

Ako ďalej uvádza, obsahom prednášky bude obdobie rokov 1969 až 2003, kde v stručnosti opíše pohľad vtedajších projektantov a mesta na riešenie mestskej dopravy v Bratislave od podpovrchovej električky k metru, vývojové fázy projektu metra až po rozhodnutie o jeho nerealizácii.

Metro rozdeľuje ľudí

Téma podzemnej dráhy v Bratislave má v sebe silný potenciál názorovo rozdeľovať ľudí na dve skupiny, teda za a proti, ktorých názory často vedú až k slovným urážkam. „To je dôvod, prečo moja prednáška bude poskytovať len reálny pohľad na vec, teda kedy, kde, kto a prečo v prípade projektu podzemnej dráhy vykonal príslušné kroky,“ povedal Martinko s tým, že sa nebude hľadať ani žiaden vinník, prečo Bratislava nemá metro.

Prednáška sa uskutoční 22. februára o 15:30 hod. v budove generálneho riaditeľstva ŽSR na Klemensovej ulici 8. Vstup na seminár je voľný.

Ilustračný obrázok

Rozostavané metro v Petržalke
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM