Nina Táborská Rôzne

Občania rozhodnú, ako použije Nové Mesto takmer štvrť milióna eur

Participatívny rozpočet v Novom Meste funguje už tretí rok. Obyvatelia mestskej časti tak môžu hlasovať za projekty, na ktoré pôjde časť peňazí z novomestského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Občania rozhodnú, ako použije Nové Mesto takmer štvrť milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Online hlasovaním prípadne fyzicky na ôsmich miestach v bratislavskom Novom Meste môžu oddnes rozhodovať miestni obyvatelia o tom, ako bude použitých takmer štvrť milióna eur.

"V prvej fáze participatívneho rozpočtu sa o podporu ľudí uchádza 18 občianskych projektov, ktoré predložili Novomešťania a osem zadaní, ktoré reagujú na desiatky podnetov, ktoré zaznamenala Kancelária pre participáciu v roku 2015,“ informoval starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý.

Čítajte tiež: Namiesto herne, komunitné centrum. Nové Mesto obnovilo chátrajúce priestory

Zadania predstavujú konkrétne investície vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur a pripravujú sa v rámci tém: Ľudia bez domova, Cyklodoprava, Zeleň-starostlivosť a výsadba, Vnútrobloky, Oprava chodníkov, Transparentná samospráva, Zariadenie opatrovateľskej služby a Predchádzanie vzniku komunálnych odpadov.

Najprínosnejšeie projekty

Ide o nízkonákladové návrhy, ktoré neprekračujú sumu päťtisíc eur. „V prípade úspechu ich budú realizovať samotní predkladatelia,“ vysvetlil hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Medzi projektmi sú napríklad návrhy na vytvorenie Komunitného centra Koliba, revitalizácia ihriska Skalka, vzdelávací projekt, zameraný na učiteľov materských škôl a rodičov detí vo veku 3–6 rokov – Zvedavé deti, podpora Cyklodielne, revitalizácia predzáhradiek na Račianskej ulici či projekt prevencie sociálnej izolácie osamelých starších ľudí a iné.

Všetky projekty sú predstavené na stránke Participatívneho rozpočtu TU. Pozrieť si môžete aj videovizitky jednotlivých občianskych projektov.

Verejné hlasovanie o projektoch bude tvoriť 50 percent celkového poradia projektov – z toho 40 percent bude tvoriť fyzické hlasovanie a desať percent online hlasovanie. Zvyšnú polovicu hodnotenia projektov určí Verejné zvažovanie predkladateľov projektov, ktoré sa uskutoční začiatkom marca.

„Na tomto stretnutí budú mať samotní koordinátori možnosť ohodnotiť si svoje projekty navzájom a rozhodnúť, ktoré projekty považujú za najprínosnejšie a mali by sa podľa ich názoru určite zrealizovať,“ spresnil hovorca.

Participatívny rozpočet v Novom Meste funguje už tretí rok. „Občanov sa nám takto podarilo vtiahnuť priamo do procesu rozhodovania o tom, kde a ako bude investovaná významná časť obecných peňazí,“ uviedol starosta Kusý.

Prečítajte si tiež: Vyrieši dopravnú situáciu v hlavnom meste obnova železničnej stanice Filiálka?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM