Tomáš Stupavský Samospráva

Nový Starý most je v sklze. Poskladáme sa všetci na 70-miliónovú rekonštrukciu?

Dnes sa na Starom Moste konal kontrolný deň, na ktorom zhotoviteľ stavby, spoločnosť Eurovia SK, oznámil primátorovi Ivovi Nesrovnalovi “smutnú správu“, rekonštrukcia je v sklze desať týždňov. Reálne teda hrozí, že sa na sumu 70-miliónov eur budú musieť poskladať obyvatelia hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Nový Starý most je v sklze. Poskladáme sa všetci na 70-miliónovú rekonštrukciu?
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia Starého mosta neprebieha podľa plánov. Primátor Ivo Nesrovnal po dnešnej kontrole nariadil zhotoviteľovi stavby tri opatrenia.

Pracovať sa bude nonstop

Po prvé sa vytvorí ďalšie miesto, kde sa bude konštrukcia dovezená z Vítkovíc takisto skladať. Za ďalšie od marca sa “nabehne“ na 24-hodinovú prevádzku v troch zmenách a po tretie sa zaháji nepretržitý stavebný dozor a pracovníci magistrátu budú kontrolovať výstavbu a okamžite informovať nového primátora o prípadných ďalších sklzoch.

„Nie som veľmi spokojný. Stavba je v sklze a termíny sú veľmi napnuté. Mrzí ma prístup predchádzajúceho vedenia mesta, ktoré neprofesionálne uzavrelo zmluvy so zhotoviteľom stavby, čím spôsobilo Bratislave veľké problémy,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: V roku 2015 sa v hlavnom meste dokončí hneď niekoľko stavebných projektov

Reálne hrozí, že sa most nestihne dostavať včas. “Deadline“ na ukončenie prestavby je koniec roka 2015. Taká je podmienka od Európskej únii. Ak sa tak nestane 70-miliónov eur bude musieť niekto zaplatiť.

Zatiaľ stále platí dohoda, že 85 percent projektu financuje z eurofondov EÚ, desať percent zabezpečí vláda a mesto zvyšných päť percent.

„Ak sa výstavba nestihne dokončiť do konca roka 2015, takmer celá čiastka zostane na bedrách Bratislavy,“ uviedol primátor.

Robotníci si zobrali trojtýždňovú dovolenku

Od februára by sa nad Dunaj mali nasúvať prvé metre mostnej konštrukcie. „Záleží však aj na klimatických podmienkach, ktoré nás môžu limitovať v určitých prácach,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Lenka Kubejová.

Otázne je aj aká bude výška hladiny Dunaja. Práve vodný tok tečúci cez Bratislavu môže spôsobiť ďalšie opozdenie rekonštrukcie. „Ešte minulý rok som upozorňoval na to, že na jar môže stúpnuť hladina Dunaja a vtedy sa pravdepodobne nebude dať na stavbe pracovať,“ poznamenal Nesrovnal.

Ďalej primátor zhotoviteľovi vyčítal aj laxný prístup počas sviatkov, keď si robotníci zobrali trojtýždňovú dovolenku.

Mesto možno pristúpi aj k udeleniu sankcií voči zhotoviteľovi. Ivo Nesrovnal však ešte nechcel konkretizovať. „Počkám si na kroky zhotoviteľa, ako bude postupovať a následne potom sa rozhodneme či sa budú nejaké sankcie uplatňovať,“ dodal novozvolený primátor.

Avšak Eurovia SK si sklz nepripúšťa. „Zhotoviteľovi je jasná potreba dokončenia diela do konca roka 2015 a robí všetky potrebné opatrenia, aby bola stavba dokončená v termíne, ktorý financovanie z eurofondov neohrozí,“ dodala Kubejová.

Prečítajte si tiež: Podnikatelia sa zhodujú: Rekonštrukcia Štúrovej ulici nás doslova likviduje

Starý most
11
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM