Tomáš Stupavský Rôzne

V roku 2015 sa v hlavnom meste dokončí hneď niekoľko stavebných projektov

Bratislava sa rozvíja po všetkých smeroch. O tom svedčí aj fakt, že v posledných rokoch sa v západnej metropole rozbehlo niekoľko významných projektov, ktoré by mali zatraktívniť, respektíve vylepšiť život v hlavnom meste. Prezrite si krátky prehľad, ktoré stavebné plány majú byť v roku 2015 hotové.

Ilustračný obrázok k článku V roku 2015 sa v hlavnom meste dokončí hneď niekoľko stavebných projektov
Zdroj: TASR

Nový Starý most

Termín 31. október 2015 má byť oficiálnym dňom, keď bude opäť spustená prevádzka zrekonštruovaného Starého mosta. Pôvodne mala byť konštrukcia hotová už v auguste, ale stavebné práce zdržalo podozrenie, že sa pod hladinou Dunaja nachádzajú nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Nakoniec vďaka posudku od Ministerstva vnútra sa mohlo s rozoberaním pilierov pokračovať.

Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt zrealizuje za 58,8 milióna eur bez DPH, čo bola podľa mesta najnižšia ponúknutá cena. Európska únia financuje 85 percent, podmienkou však je, aby bola prestavba hotová do konca roka 2015.

Preto bývalý primátor Milan Ftáčnik avizoval, že posun termínu ukončenia výstavby z augusta na október bol prijateľný. Ďalej vláda SR financuje desať percent a mesto Bratislava zvyšných päť percent z celkovej sumy projektu.

Električka do Petržalky

Spomínaný termín koniec októbra 2015 bude definitívny aj pre dlho očakávanú električkovú trať až do Petržalky. Tento počin je súčasťou dopravného nosného systému Bratislavy, ktorý by mal zlepšiť mestskú hromadnú dopravu v meste.

Do najväčšej mestskej časti by mala premávať obojsmerná električka. Vozidlo zostrojené špeciálne pre Dopravný podnik Bratislava sa predstavilo verejnosti ešte v novembri minulého roka.

Štúrová ulica

Štúrova ulica je dôležitou ulicou v centre Bratislavy, ktorá prepája Kamenné námestie a Námestie SNP so Šafárikovym námestím. Od 27. januára 2014 došlo k uzavretiu úseku medzi ulicami Medená a Dobrovičová čím došlo k presmerovaniu šiestich liniek MHD a k zmene veľkej časti mestskej logistiky.

Cesta vrátane električkového pásu a zástavky prechádza kompletnou rekonštrukciou, ktorej koniec je naplánovaný na 15. marec 2015. Opätovné sprevádzkovanie dôležitého bratislavského dopravného uzla uľahčí život nielen obyvateľom, ktorí v tejto lokalite bývajú, ale aj napríklad ľuďom, ktorí využívajú električkovú dopravu.

Panorama City

Bratislavské dvojičky Panorama City, ktoré sú dielom spoločnosti J&T REAL ESTATE už dosahujú svoju maximálnu výšku. Hrubá stavba 108 metrových veží je dokončená. Podľa dostupných informácií už 90 percent bytov má svojho nového majiteľa.

Dve trojuholníkové veže Panorama City by už mali onedlho dokončené stáť iba niekoľko krokov od dunajskej promenády v atraktívnej lokalite hneď v blízkosti nákupného centra Eurovea.

V mestskej časti Staré Mesto tak vznikne viac ako 600 nových bytov a takmer 950 parkovacích miest. Zhotovitelia stavby uvádzajú, že vďaka tomuto projektu vznikne v centre Bratislavy aj nová zelená plocha.

V blízkostí veží vyrastie park, ktorý bude slúžiť ako oddychová zóna. Pre nových obyvateľov Panorama City bude k dispozícii trávnatá terasa o veľkosti približne jedného futbalového ihriska. Celá stavba má byť dokončená v priebehu roka 2015 a po následnej kolaudácii sa už budú môcť noví obyvatelia dvoch trojuholníkových veží do svojich domov bez problémov nasťahovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM