Kultúra

Noc múzeí a galérií 2018 ponúkne prehliadku viac ako 100 lokalít Slovenska

Noc múzeí a galérií bude tento rok spojený s festivalmi BraKom a WhatCity? na Mickiewičke. Tešiť sa môžete na svetelnú šou na priečelí Starej radnice.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií 2018 ponúkne prehliadku viac ako 100 lokalít Slovenska
Zdroj: TASR

Sobota 19. mája bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po štrnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.

Noci múzeí a galérií

Do neskorých večerných hodín budú pre návštevníkov pripravené výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie či prehliadky vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku. Podujatie organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci so Slovenským národným múzeom, ktoré je zároveň hlavným koordinátorom múzeí a galérií v Bratislave.

Novinkou Noci múzeí a galérií v bratislavskom regióne je spojenie s dvoma festivalmi – BraKom (Bratislavský knižný festival), v rámci ktorého sa v niekoľkých galériách predstaví to najlepšie z oblasti knižnej ilustrácie a festivalom WhatCity? na Mickiewičke, ktorý má ambíciu prepájať a zlepšovať komunitný a kultúrny život obyvateľov hlavného mesta.

Okrem kurátorských prehliadok Slovenského múzea dizajnu a ďalších takmer 40 múzeí a galérií v kraji pribudlo tohto roku Múzeum colníctva a finančnej správy a Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke.

Svetelná šou

Pre milovníkov vojenskej histórie sú pripravené bunkre Petržalského opevnenia II. svetovej vojny. Múzeum mesta Bratislavy, ktoré oslavuje 150. výročie svojej existencie, chystá svetelnú šou na priečelí Starej radnice. Storočnicu od vzniku prvej ČSR si Múzeum obchodu pripomenie koncertom československého blues. Malokarpatské múzeum v Pezinku pripravilo tematické prechádzky mestom, Mestské centrum kultúry Malacky otvorí novú výstavu o rodine Pálffyovcov.

Pre tento ročník je opäť zabezpečené dopravné prepojenie Bratislavy a regiónu špeciálnou bezplatnou dopravou smerom na Malacky, Záhorie a Senec. Predĺžené odchody nočných spojov z Bratislavy do regiónov sú naplánované o 23:50 hod., aby sa návštevníci dostali domov aj v neskorších hodinách.

Podrobné informácie o Noci múzeí a galérií nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM