Kultúra

Noc múzeí a galérií 2018: Na mnohé z akcií v okolí Bratislavy vás autobus odvezie zadarmo

Ponúkame vám niekoľko skvelých tipov, ako si užiť tohtoročnú Noc múzeí a galérií. Z Malaciek môžete zabehnúť do Modry, Pezinka a odtiaľ rovno na hrad Červený Kameň.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií 2018: Na mnohé z akcií v okolí Bratislavy vás autobus odvezie zadarmo
10
Galéria
Zdroj: Facebook

Bratislavský samosprávny kraj sa už druhý raz aktívne zapája do Noci múzeí a galérií. Aj tento rok sa na mnohé z akcií dostanete bezplatnou dopravou.

Posilnené spoje

Či vás už zaujme Múzeum Ľ. Štúra s expozíciou Ignáca Bizmayera v Modre alebo Malokarpatské múzeum v Pezinku s bohatou vinárskou tradíciou, nemusíte sa obávať, že sa v noci do Bratislavy nedostanete.

"V spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a autobusovým dopravcom Slovak Lines sme aj tento rok posilnili večerné spoje prímestskej autobusovej dopravy tak, aby boli múzeá a galérie pre návštevníkov ľahko a rýchlo dostupné. Špeciálnymi spojmi s logom podujatia budú ľudia cestovať bezplatne v čase od 13:00 do 23:00 hod. na trase Bratislava – Častá a späť do regiónu ich odvezú nočné autobusy,“ informoval Marián Rovenský, predseda predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy.

Novinkou Noci v bratislavskom regióne je spojenie s dvoma festivalmi – festivalom BraK (Bratislavský knižný festival), v rámci ktorého sa v niekoľkých galériách predstaví to najlepšie z oblasti knižnej ilustrácie a WhatCity? na Mickiewičke, ktorý má ambíciu prepájať a zlepšovať komunitný a kultúrny život obyvateľov hlavného mesta.

Odvezte sa parným vlakom

Okrem exkluzívnych kurátorských prehliadok Slovenského múzea dizajnu a iných zaujímavých aktivít tu bude pripravený aj infostánok Noci múzeí a galérií 2018. Medzi „stálice“ – takmer 40 múzeí a galérií v kraji tohto roku pribudlo Múzeum colníctva a finančnej správy (spolu so SNM Múzeom kultúry Chorvátov na Slovensku ho možno navštíviť historickým parným vlakom v Devínskej Novej Vsi) a Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke.

Pre milovníkov vojenskej histórie sú tradične otvorené bunkre petržalského opevnenia z II. sv. vojny s dobovým programom. Múzeum mesta Bratislavy oslavuje 150. výročie svojej existencie aj svetelnou show na priečelí Starej radnice. Storočnicu od vzniku prvej ČSR si v Múzeum obchodu v Múzejnom pivovare pripomenú koncertom „československé blues“.

Malokarpatské múzeum v Pezinku pripravilo tematické prechádzky mestom (architektúra Pezinka a židovské pamiatky). Mestské centrum kultúry Malacky otvorí novú výstavu o rodine Pálffyovcov v Malackom kaštieli. Rodiny s deťmi SNG pozýva do pezinského Schaubmarovho mlynu na nočný pochod. Odtiaľ môžete pokračovať rovno na hrad Červený Kameň.

Hrad Červený Kameň
10
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM