Adriana Banásová Rôzne Rôzne

Nemáte ešte program „na Štefana“? Pozrite si bohatú ponuku, s ktorou podniky v meste prichádzajú

Pokojné dni vystrieda Druhý sviatok vianočný, s ktorým sa už tradične spájajú oslavy a veselica. Viete ale, prečo Štefana toľko oslavujeme?

Ilustračný obrázok k článku Nemáte ešte program „na Štefana“? Pozrite si bohatú ponuku, s ktorou podniky v meste prichádzajú
Zdroj: TASR

Ani tento rok nebude v hlavnom meste „na Štefana“ nuda. Náladu vám vylepšia diskotéky, žúry a bohatý program, ktorý si podniky pre návštevníkov prichystali. Prečo ale meno Štefan toľko oslavujeme a s akými tradíciami sa Druhý sviatok vianočný spájal?

Voda a jej magická sila

Z cirkevného hľadiska je Druhý sviatok vianočný pre kresťanov spomienkou na prvého mučeníka a diakona sv. Štefana, ktorého pre vieru ukameňovali. Na freskách a reliéfoch je často zobrazovaný ako mladý muž v diakonskom odeve s palmou – symbolom mučeníctva a víťazstva a s hromadou kamenia, ktoré symbolizuje príčinu jeho smrti.

Napriek tomu sa však tento deň nesie po generácie v duchu zábavy a veselej atmosféry.

Na Štefana bolo zvykom umývať sa zavčas rána v studenej vode potoka, pretože sa verilo, že má voda v tento deň magickú silu a blahodarný účinok na zdravie. Ľudia si počas tejto udalosti užili veľa zábavy a aby dievčatá pri umývaní neprechladli, povinnosťou mládencov bolo občerstviť ich domácou pálenkou.

Počas celého dňa sa rodiny a príbuzní medzi sebou navštevovali a vinšovali si. Pravidlom bolo, že do dverí musel vstúpiť ako prvý muž, lebo podľa povery, ak by tak urobila prvá žena, mohlo to gazdovstvu priniesť v nasledujúcom roku nešťastie či stratu. Večer sa tradične konala poriadna veselica.

Niektoré zvyky, najmä z veľkých miest sa už síce vytratili, no večerná zábava počas tohto dňa pretrvala. Ani tento rok nebude preto v Bratislave mĺkvo. Pozrite si ponuku akcií v meste, je naozaj bohatá.

Štefanské Hody

Večer v Nu Spirit Clube bude patriť parketovým levom a všetkým, ktorí majú radi „hopsanie“. Do rezkého kroku vám na vytrávenie zahrajú Jimmy Pé, Milos, Pure a Inkwall. Nezabudnite si pohodlnú obuv a zabavte sa na hity obľúbených DJs.

Nu Spirit Club/20:00

ŠtefánSKA párty: Ichiman, The Ugly Selectors

The Ugly Selectors je zoskupenie vinylových nadšencov z Bratislavy v zložení Herry, Frenky a Basha, ktoré funguje od roku 2009. Nechajte sa strhnúť energickým večerom, ktorým vás hudobne budú sprevádzať selektroské trio The Ugly Selectors a DJ Ichiman. Na tanečnom parkete sa budú miesiť žánre od ska, reggae, balkanu cez soul až po punk či rock’n’roll.

Re:fresh Club/21:00/ vstupné 3 eurá

Štefánska oldies párty

Ani v klube La Fiesta nebude mĺkvo. DJ Peťo a DJ Mathew majú pre vás prichystané hity v štýle 90s, 80s a 70s. K dispozícii budú dve tanečné sály, malou podmienkou je dresscode v štýle retro.

La Fiesta/21:00/ vstupné 5 eur

Štefánska Funky Party s kapelou Funkiez

Kapela Funkiez vznikla v roku 2006 a doposiaľ odohrala okolo 400 koncertov na eventoch, plesoch, párty, festivaloch či v kluboch. Kapela zložená z vynikajúcich hudobníkov a spevákov vás bude svojou energickou show baviť v Kafe Scherz.

Kafe Scherz/21:00/ vstupné 5 eur

Stephanske zloo

Ak chcete na Štefana zažiť „zlo“, najväčšie nájdete v klube Dole, kde prebehne release party k EP Zloo. Gleb počas svojho koncertu predstaví tracky z nového EP a vráti sa aj k staršej tvorbe. Za špeciálneho hosťa si vybral rapera Fobiu Kid-a spoločne s jeho crew Galaxia Y. O selekciu, ktorá bude ladená skôr UK soundom sa postará Hypetrain & VI3E.

Klub Dole/21:00/ vstupné 5 eur

Pištácie

Aj tento rok vás na Štefana čaká obľúbená pištáciová párty v réžii ostrieľaných DJs! Bobsan, Ricki Fitz & vili:AM zaručia noc plnú hudobných orieškov v štýle nu-house, electro a všakovakých disko mišmašov. Či už ste Pištovia, alebo nie, príďte sa s „kamošmi“ zabaviť do KC Dunaj, kde okrem iného budú free pistácie na bare. :)

KC Dunaj/ 21:00

Štefánska zábava

Domov Kultúry Dúbravka si pre milovníkov zábavy pripravil „pohodový“ večer, počas ktorého na vás čakajú veselé súťaže, retro disco zábava a večera, pozostávajúca z predjedla, hlavného jedla, nápoja a kapustnice. Večer moderuje Lenka Debnárová.

DK Dúbravka/19:00/vst­upné 25 eur (Predaj vstupeniek MÚ Žatevná 2)

Hiphop na Štefana

AJ tieto krásne sviatky sa v budú v Hopkirk Music & Dance Clube niesť v duchu hiphopu. Baviť vás v štýle Rap, R&B a Funky bude Rišo zo Žužulety.

Hopkirk Music & Dance Club/21:00/ vstup voľný

Indie Hits

DJs HWHB, Blocksound a Ian The Indian predstavia na Štefana množstvo alternatívnych a indie pesničiek. Už siedma sezóna tradičnej párty štartuje v Subclube o 22:00.

Subclub/22:00

Medial Banana

Slovenská reggae kapela, ktorá oslovila svojím žánrovým prelínaním vo svojej hudbe, vtipnými textami zo života a energickými živými vystúpeniami funguje od roku 2009. Medial Banana vydáva svoj druhý, dlhoočakávaný album s názvom Rockin' It, korý vám predstaví v bratislavskom MMC.

Majestic music club/20:00

Prečítajte si tiež: Silvestrovské oslavy budú v Bratislave tento rok po novom! Vo swingovom duchu a s veľkou tanečnou párty

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM