Rôzne

Stále drahšie bývanie: Ceny nehnuteľností vzrástli najviac za posledných 10 rokov

Očakávané spomalenie tempa rastu cien nehnuteľnosti neprišlo a ceny išli nahor výraznejšie.

Ilustračný obrázok k článku Stále drahšie bývanie: Ceny nehnuteľností vzrástli najviac za posledných 10 rokov
16
Galéria

V treťom kvartáli tohto roka sa meter štvorcový nehnuteľnosti predával v priemere za 1 603 eur. Medziročný rast cien dosiahol 9,7 %, aj keď už to od začiatku tohto roka vyzeralo, že dynamika rastu cien nehnuteľností spomaľuje.

Úrokové sadzby na historických minimách

Aktuálny medziročný rast je dokonca rekordným za poslednú dekádu. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa ceny nehnuteľností zvýšili až o 3 %, teda o 47 eur za meter štvorcový. Ide tak o najvýraznejší medzikvartálny nárast za posledné tri roky. Údaje pochádzajú zo štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).

Očakávané spomalenie tempa rastu cien nehnuteľnosti neprišlo a ceny išli nahor výraznejšie. Prísnejšie pravidlá NBS pri poskytovaní úverov na bývanie boli zavedené už v plnom rozsahu (obmedzujú maximálnu výšku úveru nielen z hľadiska hodnoty založenej nehnuteľnosti, ale aj z hľadiska čistého ročného príjmu), no dopyt po úveroch pretrváva aj naďalej.

Záujem o nehnuteľnosti totižto zvyšuje fakt, že úrokové sadzby z úverov sú na historických minimách, čo láka ľudí ku kúpe, či už za účelom vlastného bývania, alebo ako forma investície. Ruku k dielu pridala aj nižšia ponuka cenovo dostupných nehnuteľností.

Bratislava je najdrahšia

Zvyčajne ešte dôležitejšia, ako veľkosť bytu, je jeho geografická poloha. Je to často to najdôležitejšie kritérium, podľa ktorého si vyberáme svoj vysnívaný byt či dom. Najdrahšie nehnuteľnosti sú samozrejme v Bratislave a jej okolí, kde sa cena nachádza až na úrovni 2 148 eur za m2, teda je viac ako dvojnásobná v porovnaní s ostatnými našimi regiónmi.

Najlacnejšie nehnuteľnosti nájdeme v banskobystrickom regióne, a to len za 825 eur za m2. Nasleduje Nitriansky, Trenčiansky kraj, kde vieme ešte meter štvorcový nehnuteľnosti kúpiť pod 1 000 eur.

Medziročne zdraželi nehnuteľnosti najviac v Bratislavskom kraji, a to až o 198 eur za meter štvorcový, čo bol nárast o 10,2 %. Výrazne nahor oproti rovnakému obdobiu vlaňajška išli aj ceny v žilinskom a prešovskom regióne, kde percentuálny nárast predstavoval 20 %. K medziročnému poklesu cien došlo jedine v košickom regióne.

Drahšie ako pred krízou

V treťom kvartáli tohto roka ceny nehnuteľností prekročili ich historické maximá z roku 2008 o 3,5 %. Ceny v súčasnosti sú síce vyššie, no nerastú takým tempom ako pred krízou. V tom období totižto ceny stúpali závratnou rýchlosťou. Dvojciferné cenové rasty neboli ničím výnimočným.

V prvom polroku 2008 ceny nehnuteľností vyleteli nahor medziročne až o viac ako 30 %. Priemerný rast cien bývania za celý rok 2008 bol vyšší ako 22 %. Priemerný rast v tomto roku predstavuje „len“ 7,9 %. Ceny nehnuteľností síce rastú na nové maximá, no realitná bublina zatiaľ nehrozí.

Národná banka hodnotí vývoj priemernej ceny bývania vo vzťahu k rôznym ekonomickým fundamentom, ako napr. tomu ako sa ekonomike darí, resp. k disponibilnému príjmu obyvateľstva. Podľa jej zisťovaní sa priemerné ceny nachádzajú vo fáze vzostupu, pričom trend vývoja smeruje nahor do rizika. No od fázy realitnej bubliny máme ešte ďaleko.

Ako sa budú vyvíjať ceny bytov?

Rast cien na našom realitnom trhu bude aj naďalej ťahaný výhodnými podmienkami pre kúpu nehnuteľnosti – nezamestnanosť je na nízkych úrovniach, mzdy rastú a úrokové sadzby z úverových produktov sú na svojich minimách. Kombinácia nízkych sadzieb a rastúcich miezd zvyšujúcich disponibilný príjem zlepšujú dnešnú dostupnosť bývania, aj napriek tomu, že ceny nehnuteľností ras­tú.

V ďalších štvrťrokoch už ale očakávame, že dôjde k zmierňovaniu dynamiky rastu cien nehnuteľností. Zdražovanie nehnuteľností bolo v predchádzajúcich kvartáloch pomerne citeľné, čo naráža na finančné možnosti našich domácností. Nízke sadzby však budú aj naďalej lákať ku kúpe vlastného bývania, či k investícii do nehnuteľností, čiže dopyt bude, no budú ho „zosekávať“ prísnejšie podmienky úverovania.

Prísnejšími pravidlami chcela NBS dosiahnuť to, aby domácnosti neboli príliš zadlžené, ale používali viac vlastné zdroje.

Pokles cien v nedohľadne

Ceny na realitnom trhu bude vo veľkej miere ovplyvňovať aj nižšia ponuka nehnuteľností, predovšetkým čo sa bytov týka. Ponuka novostavieb sa už nezvyšuje takým tempom ako v minulosti. Nízka ponuka nehnuteľností bude tlačiť ceny smerom nahor za predpokladu priaznivého rastu našej ekonomiky a stabilnej situácie na trhu práce. A preto o poklese cien nehnuteľností je ešte predčasné hovoriť.

Cenové rasty sa budú ale postupne zmierňovať a neskôr môže dôjsť k miernej korekcii. Ťažko ale predvídať, kedy dôjde k poklesu cien nehnuteľností, nakoľko to závisí aj od viacerých externých faktorov, ktoré ovplyvňujú to, ako sa darí našej ekonomike (zahranično-obchodné vzťahy medzi USA a Čínou, brexit, aké bude spomalenie Nemecka, kam smeruje viac ako pätina nášho vývozu).

Vzhľadom na aktuálny vývoj na realitnom trhu, kedy cena nehnuteľností za meter štvorcový rastie, očakávame, že výmery bytov sa budú postupne zmenšovať. To znamená, že početnosť izieb zostane, no izby už budú menšej rozlohy ako donedávna. Tento trend zachovania počtu izieb, no na menšej ploche, sa už teraz prejavuje v novostavbách.

Bratislava24 informovala analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Byty v Bratislave
16
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM