Jakub Haršany Rôzne

Nedostavaná nemocnica Rázsochy v Lamači. Aký osud ju čaká?

V Bratislave sme na to už zrejme zvyknutí. Nedokončené budovy, ktoré roky chátrajú. Ukážkový príklad je nemocnica Rázsochy v bratislavskom Lamači.

Ilustračný obrázok k článku Nedostavaná nemocnica Rázsochy v Lamači. Aký osud ju čaká?
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Nemocnica Rázsochy sa v bratislavskej mestskej časti Lamač začala stavať už v roku 1985. Projekt bol schválený dokonca už o tri roky skôr. Po viac ako 30 rokoch však na mieste stojí len betónový skelet.

Nemocnica mala obsahovať aj heliport

Pôvodný projekt fakultnej nemocnice s poliklinikou obsahoval posluchárne, laboratóriá, internáty a ostatnú občiansku vybavenosť. Neskôr vláda dokonca rozšírila projekt o jednotku intenzívnej starostlivosti, heliport a príjazdovú rampu pre vozidlá rýchlej záchrannej služby.

Financovanie a výstavba nemocnice bola zrušená v roku 2000. V tej chvíli bola už v niektorých častiach nainštalovaná vzduchotechnika a okná. Vo vysokom štádiu dokončenia bola aj kotolňa, trafostanica a čistička odpadových vôd. Taktiež bol už vybudovaný železný most cez železnicu.

Vznikne tu nová nemocnica?

Od tohto momentu celý areál pustne a budova chátra. Aj to čo už bolo dostavané, postupne „šikovní“ ľudia rozobrali a poodnášali do zberu. Po nemocnici zostal len skelet a obvodové múry.

Nedokončená nemocnica sa stala domovom bezdomovcov a priestor pre svoju aktivitu tu našli aj sprejeri. Ich výtvory skrášľujú nejednu stenu objektu.

Aký bude osud obrovského nevyužívaného areálu v Lamači je nateraz otázne. V Bratislave sa v súčasnosti plánuje výstavba novej univerzitnej nemocnice a podľa ministra zdravotníctva je jednou z možností, kde by mala stáť, aj lokalita Rázsochy. Možno sa teda novej nemocnice v Lamači predsa len raz dočkáme.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM