Aktualizované Rôzne

Nápady na mestské zásahy môžete vidieť na výstave v Starej tržnici

Medzi nápadmi na vylepšenie verejných priestorov hlavného mesta, ktoré bude od dnes do 31. mája prezentovať výstava Mestské zásahy v bratislavskej Starej tržnici, budú aj návrhy Inštitútu pre urbánny rozvoj (IUR).

Ilustračný obrázok k článku Nápady na mestské zásahy môžete vidieť na výstave v Starej tržnici
Zdroj: Dnes24.sk

Týkajú sa územnoplánovacej dokumentácie a schvaľovania investičných zámerov na pozemkoch v Bratislave. IUR navrhuje vytvoriť online softvér na automatizáciu vydávania územnoplánovacích informácií (ÚPI). Malo by ísť o aplikáciu, ktorá sprístupní tieto informácie a zároveň bude možné požiadať cez internet o vydanie týchto informácií v papierovej podobe.

„Automatizácia vydávania ÚPI by okrem zvýšenia komfortu pre záujemcov o tieto informácie viedla rovnako k efektívnejšiemu využitiu pracovníkov magistrátu, ktorí sa touto činnosťou v súčasnosti zaoberajú,“ myslí si výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek.

Druhým návrhom inštitútu je vytvorenie štandardnej schémy a transparentného procesu postupov pri vydávaní záväzných stanovísk mesta k investičnej činnosti. „Aj s určením lehôt a zodpovedných osôb v rámci procesu,“ dodal Suchánek.

Návrhy IUR sú súčasťou projektu Mestské zásahy, prostredníctvom ktorého mohla odborná i laická verejnosť poukázať na možnosť, ako verejné priestory v Bratislave zmeniť k lepšiemu. Celkovo prišlo 95 takýchto návrhov. Postarali sa o ne architekti, umelci, dizajnéri, sochári, študenti, ale aj zástupca vedúceho samoobsluhy, fotograf či vysokoškolský učiteľ.

Jeden z iniciátorov projektu Matúš Vallo tvrdí, že v Bratislave je stále čo zlepšovať, pretože zaostáva vo viacerých smeroch za vyspelými mestami. „Nemá znalostnú ani finančnú kapacitu na to, aby držala krok s 21. storočím. Možno sa to niekomu nezdá, ale Bratislava sa začína vizuálne dostávať do obdobia začiatku 90. rokov,“ skonštatoval Vallo.

Medzi nápadmi je napríklad vysadiť vinice pod Bratislavským hradom, na Dunaji umiestniť bazén, či vytvoriť akvaponickú farmu v bývalých kúpeľoch Grössling. Ďalším nápadom bolo, aby osvetlenie Mostu SNP avizovalo predpoveď počasia. Modrá by signalizovala zrážky, zelená hmlu, žltá slnečné počasie a červená, že bude ďalší deň veterno.

Na otvorenie výstavy sa prišli pozrieť viacerí bratislavskí mestskí poslanci i samotný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Ten túto myšlienku víta, pretože život v Bratislave podľa neho neurčujú len úradníci a magistrát, ale aj iniciatívni a tvoriví ľudia.

Prečítajte si tiež: Vinič pod hradom, bazén na Dunaji. To sú len dva z 95 originálnych nápadov ako zlepšiť Bratislavu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM