Tomáš Stupavský Rôzne

Vinič pod hradom, bazén na Dunaji. To sú len dva z 95 originálnych nápadov ako zlepšiť Bratislavu

Čo by ste povedali na to keby bratislavské hradné bralo zdobili vinice, Zámocká by vyzerala ako umelecká ulička, na Dunaji by vznikol bazén alebo by Most SNP svietil podľa počasia? Aj s takýmito nápadmi prišli architekti, umelci, dizajnéri, študenti alebo sochári.

Ilustračný obrázok k článku Vinič pod hradom, bazén na Dunaji. To sú len dva z 95 originálnych nápadov ako zlepšiť Bratislavu
Zdroj: Dnes24.sk

Presne 95 pozoruhodných nápadov prináša do Bratislavy projekt s názvom Mestské zásahy, ktorý sa po siedmych rokoch opäť vracia, aby inšpiroval k pozitívnej zmene.

Návrhy na odbornej úrovni pochádzali z rôznych kruhov, či už architektúry, umenia, dizajnu, ale svoj nápad poslal aj zástupca vedúci samoobsluhy, fotograf alebo vysokoškolský učiteľ.

„Mestské zásahy sú otvorené ľuďom akejkoľvek profesie a všetkým záujmovým skupinám, ktoré majú osobný alebo profesionálny záujem priniesť funkčné riešenia na zlepšenie Bratislavy a lepšieho využitia jej potenciálu,“ hovoria autori konceptu a iniciátori projektu, architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

Motivácia k pozitívnej zmene

Podľa oboch architektov Bratislava začína výrazne zaostávať za európskymi štandardmi takmer vo všetkých kategóriách. Preto sa opäť rozhodli zapojiť odbornú verejnosť.

Cieľom Mestských zásahov je motivovať k pozitívnej zmene zanedbaných verejných priestorov v Bratislave. Autori projektu preto veria, že aktivita zarezonuje u kompetentných a časť návrhov uvedú do života.

Prvé Mestské zásahy sa konali v roku 2008 a priniesli mnohé dobré nápady. Niektoré návrhy sa vtedy aj zrealizovali, napríklad protihluková stena pri Dóme sv. Martina či zelený náter autobusového nástupištia pod Mostom SNP.

Tento projekt sa rozšíril aj do ďalších 13 miest, vrátane Českej republiky – Prahy, Brna, Košíc, Prešova, Ostravy, Kladna, Zlína, Trenčína, Nitry, Jablonca nad Nisou, Liptovského Mikuláša, Prievidze a pripravuje sa aj v Bardejove a Žďáre nad Sázavou.

Návrhy budú od 24. apríla prezentované v Starej tržnici. Výstava potrvá do 31. mája.

Prečítajte si tiež: Chceli by ste zmeniť celkový výzor Bratislavy? Vaše nápady sú vítané

Mestské zásahy
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM