Nina Táborská Rôzne

Nádej pre zeleň v Bratislave? Niekoľkoročný boj o záchranu parku na Kollárovom námestí prináša prvé úspechy

Za zachovanie parku na Kollárovom námestí bojujú občianski aktivisti už od roku 2009. Ich odkaz je jasný: "Bratislava patrí všetkým občanom, nielen developerom a úradníkom!"

Ilustračný obrázok k článku Nádej pre zeleň v Bratislave? Niekoľkoročný boj o záchranu parku na Kollárovom námestí prináša prvé úspechy
Zdroj: Dnes24.sk

Plánovanej stavbe podzemnej garáže v parku na Kollárovom námestí majú podľa investičného zámeru padnúť za obeť desiatky stromov. Aktivisti a aktivistky združení v iniciatíve Bratislava otvorene, ktorí podali ešte v roku 2014 žalobu na Krajský súd v Bratislave vo veci preskúmania zákonnosti rozhodnutia Okresného úradu týkajúceho sa výrubu, majú dnes dôvod na radosť.

Krajský súd totiž rozhodol, že ruší rozhodnutie Okresného úradu vo veci odvolania, ako aj rozhodnutie mestskej časti Staré mesto (ide o rozhodnutie bývalého vedenia pozn. red.) vo veci výrubu stromov a vracia na ďalšie, teda nové konanie.

Čítajte tiež: Komentár: Toto je srdce Bratislavy? Špina, odpad a smrad. Vitajte na Kollárovom námestí

„Súd skonštatoval, že udelenie súhlasu na výrub je možné iba za predpokladu, že správny orgán posúdi ekologické a estetické funkcie drevín, ako aj vplyvy na zdravie človeka. V prípade rozhodnutia o výrube na Kollárovom námestí k dostatočnému posúdeniu predmetných funkcii nedošlo. Súdu nie je vôbec zrejmé, prečo dal prvostupňový správny orgán prednosť vlastníckemu/u­žívaciemu právu účastníka pred právom občanov na priaznivé životné prostredie,“ informuje Bratislava otvorene.

Iniciatíva ďalej informuje, že park má podľa územného plánu mesta kód 1110 – parky, sadovnícke a lesoparkové úpravy, čo v preklade znamená, že na takomto území nie je možné stavať nič, čo nesúvisí s touto funkciou. A teda ani vjazdy a výjazdy do parkovacieho domu, vetracie šacthy, schodiská a iné technické zariadenia potrebné pre funkčnosť garáže, ktoré s výstavbou súvisia.

Úradník mieni, súd mení?

Pod tretinou rozlohy parku na Kollárovom námestí (pôvodná úvaha hovorila o garáži popod celý park) je naplánovaná výstavba podzemnej garáže pre bezmála 300 áut. Investor sľúbil náhradný park na streche garáže. No na začiatku tiež sľúbil, že stromy nevyrúbe, ale presadí. Napokon sa však ukázalo, že stromy sú choré a presadenie by aj tak neprežili. Konkrétne ide o 53 stromov a ďalšie dreviny.

Proti vybudovaniu garáže bojujú občianski aktivisti z Bratislava otvorene, ktorí vyzývajú Okresný úrad aj Staré Mesto, aby prehodnotili svoj prístup k ochrane zelene a stromov v meste a svojím konaním „nepreferovali finančné záujmy developerov, ale dopriali občanom právo na kvalitné životné prostredie“. Rozhodnutie senátu Krajského súdu v záujme zachovania životného prostredia v Bratislave oceňujú.

„Takýmto spôsobom Bratislava už 25 rokov prichádza o verejné priestory ako sú športoviská, zeleň ale aj PKO. Amfiteáter, divadlo Astorka, kúpele Grossling a Centrál a mnoho ďalších,“ uzatvára iniciatíva.

Zdroj foto: Bratislava otvorene.

Park na Kollárovom námestí
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM