Michaela Katonová Rôzne

Kedy sa do kúpeľov Grössling vráti život? Chátrajú už takmer štvrťstoročie

Unikátny priestor v srdci Bratislavy chátra po sérii problémov a neúspešných projektov. Za dvadsaťdva rokov kúpele Grössling zažili niekoľko výstav či fotení, no vždy len na krátky čas. Obnoví sa niekedy ich zašlá sláva?

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa do kúpeľov Grössling vráti život? Chátrajú už takmer štvrťstoročie
Zdroj: Dnes24.sk

Komplex Grössling zatvorili v roku 1994 kvôli zlému stavu. Z veľkej časti ho spôsobila obnova potrubia na Vajanského nábreží. Piliere bazéna, ktoré už mali najlepšie časy za sebou, boli porušené otrasmi. Na mieste mal byť mestský spa hotel. Nestalo sa tak a kultúrna pamiatka zatiaľ pustne.

Mesto chcelo predať kúpele už v roku 2002 spoločnosti Avant. Za Grössling ponúkla 50 miliónov korún. Súťaž však bola magistrátom spochybnená. V roku 2007 prenajalo mesto priestor firme Synaphea na 10 rokov. Zámerom bolo postaviť hotel, reštauráciu so zdravou výživou a ambulancie. V roku 2013 však mesto vypovedalo zmluvu o nájme.

Novú víziu kúpeľov predstavuje kolektív Michala Hrnčiarová, Petra Trnková, Dalibor Vidiečan, Martin Brix a Tomáš Augustín. Akvaponická farma je originálny a trvalo udržateľný spôsob chovu rýb a pestovania zeleniny v uzavretom, recirkulovanom systéme.

„Ide o ekosystém, v ktorom ryby, chované vo veľkorozmerných nádobách, zásobujú rastliny potrebnými živinami a na oplátku rastliny rybám pomocou baktérií nachádzajúcich sa na ich koreňoch čistia vodu,“ objasňujú autori projektu.

Výsledkom symbiózy by mali byť lokálne potraviny, ktoré sa dostanú k svojmu spotrebiteľovi čerstvé. Výhodu je aj fakt, že projekt je šetrný k životnému prostrediu. „Vybudovaním akvaponickej farmy v chátrajúcich mestských kúpeľoch Grössling sa na jednej strane predchádza znehodnocovaniu kultúrnej pamiatky a zároveň sa umožňuje obyvateľom mesta prístup k organickým a lokálnym zdrojom ovocia a zeleniny,“ konštatuje kolektív.

Kultúrnu pamiatku kúpele Grössling na Vajanského nábreží postavili v rokoch 1893 až 1896. Návrh pochádza od architektov Bedricha Veinwurma a Ignáca Veczeia. Okrem 25-metrového bazéna, boli v objekte sauny aj liečebné kúpele. Prvýkrát priestor asanovali v roku 1929 a opäť bol obnovený v štyridsiatych rokoch. Na celkovú rekonštrukciu čakajú kúpele do dnes.

Prečítajte si tiež: Najväčšia fontána v Bratislave chátra. Bude z nej niekedy opäť striekať voda?

Zdroj foto: Michala Hrnčiarová, Petra Trnková, Dalibor Vidiečan, Martin Brix a Tomáš Augustín

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM