Rôzne

Na Záhorí predstavili novinky v regióne a skontrolovali už spustené projekty

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja spolu so starostami zo Záhoria predstavili novinky v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Na Záhorí predstavili novinky v regióne a skontrolovali už spustené projekty
8
Galéria

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja spolu so starostami zo Záhoria predstavili novinky v regióne a skontrolovali už spustené projekty.

Cyklovlak

Spoločne predstavili posilnenie turistického vlaku Záhoráčik, skontrolovali výskyt komárov po minulotýždňovom postreku, ktorý župa realizovala a na záver prezentovali pokrok v plánoch modernizácie cesty Rohožník – Malacky. Tá by sa mala začať opravovať už začiatkom budúceho roka.

„Víkendový cyklovlak sa už ujal. Veľakrát sme mali úplne plno, nebolo kam vlastne položiť ani bicykle, museli sme rozširovať kapacitu. A práve preto sme sa rozhodli, že zdvojnásobíme kapacitu aj smerom tam, aj smerom späť. Inými slovami – od Rakúskej hranice až úplne do Plaveckého Podhradia a naspäť,“ predstavil plán rozšírenia prevádzky turistického vlaku Záhoráčik predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s národným dopravcom ZSSK, obnovil od 29.apríla 2017 prevádzku na železničnej trati do Plaveckého Podhradia a turistický vlak „Záhoráčik“ zatiaľ prepravil viac ako 2 800 ľudí. Práve preto sa BSK rozhodol posilniť prepravu o ďalší pár vlakov, ktoré budú odchádzať z Plaveckého Podhradia do Záhorskej Vsi o 10.23 (popri doterajších o 14.23 a 18.23) a naspäť pôjde o 12.21 zo Záhorskej Vsi a zo Zohora o 12.50 (popri doterajších o 8.51 a 16.51).

Komáre

Druhou témou na Záhorí bol aj minulotýždňový postrek proti komárom, ktorý župa pravidelne vykonáva podľa požiadaviek starostiek a starostov.

„Postrekom sa venujeme každý rok. Ôsmeho a deviateho júna sme postriekali 12 obcí v rámci Záhoria. Komunikovali sme so starostami, aby sme sa ich vždy opýtali, kde sú najväčšie ohniská komárov v rámci jednotlivých obcí. Oni nám vždy dajú tipy a potom odborníci dostriekajú zvyšok. Čo nemôžeme postrekovať, je samotná Bratislava. Práve preto sme poslali pánovi primátorovi list, v ktorom mu navrhujeme spoluprácu, lebo komáre nepoznajú žiadne geografické hranice,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj aj tento rok realizuje súvislý plošný postrek proti komárom- aplikovaný pozemne v intravilánoch a extravilánoch obcí a použité sú zdraviu neškodné prípravky a postupy na ničenie komárov. Aplikovaný roztok je v nízkej koncentrácii, rýchlo sa rozkladá na neškodné látky a neohrozuje ani ryby, plazy či obojživelníky, je neškodný aj k domácim zvieratám a šetrný k necielenému hmyzu. Nebezpečný môže byť pre včely, preto bol dotknutým obciam zaslaný oznam, aby o včelstvách, ktoré evidujú, informovali realizátora postreku.

Rohožník

„Najviac zaťažená cesta v Bratislavskej župe je cesta medzi Malackami a Rohožníkom. Konečne sa nám podarilo na túto cestu vybaviť skoro osem miliónov eur z eurofondov. Zmluva je podpísaná, všetko je schválené a rozbieha sa verejné obstarávanie. V spolupráci so starostom Švaralom sa z asfaltovej cesty, na ktorú si každý oprávnene sťažuje, stane nerozbitná moderná betónová cesta,“ ozrejmil novinky v projekte modernizácie problémového úseku Frešo.

Okrem nového cementobetónového povrchu bude cesta aj rozšírená zo 6 m na šírku 9,5 m v dĺžke 7,787 km. Táto úprava umožní obojsmernú premávku nákladných áut nad 12 ton a prekategorizovanie cesty na cestu II. triedy. Celková výška výdavkov projektu je financovaná v pomere: 50% zo zdrojov EÚ (3 929 877,85 EUR), 45% zo zdrojov štátneho rozpočtu (3 536 890,06 EUR) a 5% spolufinancovanie z vlastných zdrojov BSK (392 987,78 EUR). Projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci prioritnej osi venujúcej sa doprave v regióne a riadiacim orgánom programu je Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja vidieka.

Bratislava24.sk informovala Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM