Rôzne

Na Račianskom mýte vysadia jedlý zeleninovo-kvetinový záhon

Bratislava sa postupne stáva priateľským miestom pre včielky a užitočný hmyz. Na Račianskom mýte pre ne vznikne nekosená lúka.

Ilustračný obrázok k článku Na Račianskom mýte vysadia jedlý zeleninovo-kvetinový záhon
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

V Bratislave postupne vyrastajú ďalšie hmyzie hotely, kompostoviská a vzniknú aj nové nekosené plochy pre hmyz. Hmyzie hotely a výsadby plôch s nektarodajnými rastlinami pribudli tento rok v Novom Meste, a to na Junáckej a Teplickej ulici.

Kvetinová lúka

Na Račianskom mýte pribudne už tento piatok jedlý zeleninovo-kvetinový záhon. Môžete ho prísť pozrieť, inšpirovať sa alebo aj zaliať. Kúsok ďalej vyrastie nekosená a kvetinová lúka pre opeľujúci hmyz. Akcia podporí život včiel a užitočného hmyzu v meste, ktorých prirodzené prostredie mizne tak rýchlo, až ohrozuje život opeľovačov.

Sadenia a skrášľovania sa môžete zúčastniť aj vy. Participácia Bratislava – Nové Mesto spoločne s CEEV Živica na vás budú čakať na Račianskom mýte už tento piatok o 14. hodine.

Úhyn včiel

Už niekoľko rokov je pozorovaný po celom svete veľký úhyn včiel. Včely prichádzajú o prirodzené prostredie. Ich pastvu likviduje monokultúrne pestovanie rovnakých plodín na veľkých plochách, geneticky modifikované rastliny a senáž, pri ktorej včasná kosba nedáva lúkam šancu dostatočne zakvitnúť.

Ako nežiaduce buriny boli rovnako zlikvidované medonosné rastliny: vlčí mak, kúkoľ a nevädza. Tiež znečistenie ovzdušia oslabuje schopnosť včiel nasledovať vôňu kvetov k jej zdroju. Jednou z hlavných príčin je však používanie pesticídov (chemických látok pôsobiacich proti chorobám, škodcom a burine), a to hlavne na nikotíne založených neonikotinoidov.

(zdroj: mestske-vcely.sk)

Mestské včely a hmyzí hotel
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM