ts Rôzne

V Bratislave nerastú len developerské projekty, ale aj užitočné hmyzie hotely

Užitočnému hmyzu svitá na lepšie časy. V bratislavských mestských častiach vyrastú hmyzie hotely, kompostoviská a vzniknú aj nekosené plochy pre hmyz.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave nerastú len developerské projekty, ale aj užitočné hmyzie hotely
4
Galéria

Bratislavské mestské časti Karlova Ves, Nové Mesto a Ružinov sa aj tento rok zapojili do projektu Mestské včely. Na zelených plošinách opäť vznikajú rôznorodé trávnaté plochy, ktoré poskytujú potravu a úkryt pre včely, čmeliaky, motýle a iné opeľovače. Postupne budú pribúdať nielen nekosené plochy pre hmyz, ale aj plochy s nektarodajnými rastlinami, čmelíny a kompostoviská.

Hmyzie hotely

Na vybraných miestach, napríklad v Líščom údolí či na Molecovej, nájdete v rámci projektu Mestské včely osadené aj informačné tabule. Dozviete sa, čo sadiť na balkóny a do predzáhradiek alebo ako vyzerajú ukážkové plochy nektarodajných rastlín či údržby mestskej zelene, ktoré by mali byť blízke prírode. Text infotabule dopĺňa hmyzí hotel, ktorý vytvára úkryt pre samotárske včely a iný užitočný hmyz v mestskom prostredí.

„Cieľom vzniku týchto plôch a miest je upozorniť na druhovú rozmanitosť kvetov, bylín a tráv a s tým súvisiacu pestrosť opeľovačov, pre ktorých sú nielen cenným zdrojom potravy, ale aj útočiskom,“ vysvetlil význam projektu Branislav Heldes z Miestneho úradu v Karlovej Vsi. Zároveň menšie nekosené plochy zvyšujú vlhkosť a znižujú teplotu na rozpálenom sídlisku.

Hmyzie hotely a výsadby plôch s nektarodajnými rastlinami pribudli tento rok aj v Novom Meste, a to na Junáckej a Teplickej ulici. Pri plochách sú umiestnené aj infotabule, kde sa o výsadbách môžete dozvedieť viac.

Mestské včely

Projekt Mestské včely, ktorý realizuje nezisková organizácia Živica, vznikol s cieľom zapojiť ľudí, organizácie a školy do záchrany včiel a ostatných opeľovačov a s tým súvisiacich tém ochrany životného prostredia. Popularizuje včelárenie a otvára ho pre školy a verejnosť.

Prvá mestská včelnica v Bratislave bola otvorená na streche Starej tržnice, nasledovala včelnica vo Vodárenskej komunitnej záhrade, kde sa dodnes realizujú výučbové programy pre školy.

Mestské včely a hmyzí hotel
4
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM