Rôzne

Na Hviezdoslavovom námestí si zaspomíname na Sviečkovú manifestáciu

Pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie sú v Bratislave na programe aj spomienkové stretnutia, diskusia s historikom i modlitebné zhromaždenie.

Ilustračný obrázok k článku Na Hviezdoslavovom námestí si zaspomíname na Sviečkovú manifestáciu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na Hviezdoslavovo námestie sa v sobotu (24. 3.) popoludní vráti Sviečková manifestácia. Tentoraz však pôjde iba o rekonštrukciu reálnych udalostí, ktoré sa v centre Bratislavy odohrali pred tridsiatimi rokmi, 25. marca 1988. „Pôjde o komentované scénické priblíženie toho, čo sa tam vtedy dialo,“ uviedol divadelný režisér Kamil Žiška, ktorý je jedným z tvorcov predstavenia, začínajúceho sa o 15:30 hod.

Rekonštrukcia manifestácie

„Chceme naznačiť to, čomu boli ľudia prichádzajúci na toto zhromaždenie vystavení, či už to boli psychologické nátlaky, provokácie, alebo priame osobné konfrontácie,“ uviedol Žiška. Predstavenie chce podľa jeho slov i zvýrazniť odvahu ľudí, ktorí sa na Sviečkovej manifestácii zúčastnili, hoci museli rátať s pravdepodobným postihom v zamestnaní či škole.

Atmosféru daždivého 25. marca 1988 dotvoria podľa jeho slov dobové prvky. „Budú tam aktéri v uniformách, ktoré nosili príslušníci Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), taktiež i autá, ktoré bezpečnostné zložky používali,“ uviedol.

Predstavenie, približujúce policajný zásah proti sviečkovému zhromaždeniu, berie Žiška ako určité pokračovanie v podobných témach, ktorými sa už zaoberal ako divadelný režisér. Spomenul napríklad predstavenie Nepolepšený svätec, ktoré na pôde Slovenského národného divadla (SND) priblížilo osobnosť Silvestra Krčméryho, jedného z predstaviteľov tzv. tajnej cirkvi. Práve tá, ako najrelevantnejšia protikomunistická opozícia na Slovensku, stála i za organizáciou Sviečkovej manifestácie.

Sprievodný program

Rekonštrukcia Sviečkovej manifestácie je jedným z viacerých víkendových podujatí, ktoré sa uskutočnia pri príležitosti 30. výročia najväčšieho verejného protestu proti vládnucemu komunistickému režimu po roku 1968 na Slovensku.

Medzi sprievodnými podujatiami sú spomienkové stretnutia, diskusia s historikom i modlitebné zhromaždenie. Séria týchto podujatí vyvrcholí v nedeľu (25. 3.) o 19:00 hod. slávnostným koncertom v Slovenskej filharmónii.

Spomienka na Sviečkovú manifestáciu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM