Kultúra

Na festivale Mesiac fotografie je prvá výstava neprístupná mládeži do 15 rokov

Japonec Nobuyoshi Araki a Američan Bruce Gilden majú expozície svojich fotografií v Dome umenia v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Na festivale Mesiac fotografie je prvá výstava neprístupná mládeži do 15 rokov
Zdroj: Facebook

Začínajúci 27. ročník medzinárodného festivalu Mesiac fotografie (MF) v Bratislave otvorili v utorok (31.10.) výstavami dvoch najvýznamnejších zahraničných autorov. Japonec Nobuyoshi Araki a Američan Bruce Gilden majú expozície v Dome umenia v centre mesta, kde potrvajú do 29. novembra.

Erotika a intimita

„Obaja sú veľké hviezdy a žijúce legendy svetovej fotografie. Majú odlišnú tematiku aj spôsob tvorby. Gilden sa preslávil pouličnými fotografiami ľudí v New Yorku zo začiatku 80. rokov minulého storočia. Japonec Araki sa venuje ženskej erotike a intimite. Máme tu jeho poslednú sériu Eroreal, ktorá je prvá na tomto festivale neprístupná mládeži do 15 rokov,“ uviedol zakladateľ a riaditeľ tradičného podujatia Václav Macek.

Okrem farebných záberov ženského tela v bezhraničnej erotickej fantázii Araki predstavuje aj inscenované fotografie s využitím kvetov, figúrok zvieratiek a iných predmetov. Pritom zdôrazňuje, že aj zahalené postavy môžu byť erotické. Na videu možno spoznať 77-ročného fotografa aj spôsob jeho tvorby.

Krásna katastrofa

Na druhom poschodí Domu umenia je aj rozsiahla výstava Bruce Gildena s názvom Krásna katastrofa. Približne 70 čiernobielych momentiek predstavuje prevažne starších ľudí v uliciach veľkomesta. Sú to jednotlivci, dvojice aj skupiny či dokonca časti ich objemných tiel bez tváre, ktoré od roku 1981 fotografoval bleskom a veľmi zblízka najmä na Piatej avenue.

„Keď pracujem v New Yorku, sú miesta, kam chodím stále, ale nikdy neviem dopredu, čo tam nájdem. Nie vždy je to len jeden idúci človek. Môžu nastať rôznorodé situácie. Tá nepredvídateľnosť ulice je to, čo ma fascinuje,“ spomína Gilden v katalógu MF.

Okrem 30 výstav festivalu sú v jeho programe prezentácie fotografických kníh, súťaž Portfolio Review, workshopy, prednášky autorov, tradičný Off festival, nový festival Off Off 2017 a 6. ročník podujatia Foto Slovakia 2017. Podľa Maceka je v novembri v Bratislave približne 60 fotografických výstav.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM