Kultúra

Na festivale Bratislava v pohybe bude po prvý raz tancovať robot

Výnimočnosťou tohto ročníka festivalu sú aj štyri predstavenia zo siedmich, v ktorých je výrazne prepojený tanec s výtvarným umením.

Ilustračný obrázok k článku Na festivale Bratislava v pohybe bude po prvý raz tancovať robot
3
Galéria
Zdroj: TASR

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe ponúkne rôzne podoby pohybovej kultúry. Jeho 21. ročník sa uskutoční od 1. do 22. októbra v niekoľkých vnútorných priestoroch aj v uliciach.

„Prvýkrát budeme mať umelca z Taiwanu. Tanečník, choreograf a vynálezca Huang Yi prináša prepojenie tanca s robotom, čo sme tu ešte nemali. Robotický spoločník Kuko s tanečníkom odkrýva humanitu a harmonické prepojenie tanečného umenia s vedou. Robot váži takmer tonu a jeho technická príprava potrvá dva dni. Týmto predstavením otváral v roku 2013 najvýznamnejší festival pre digitálne umenie Ars Electronica v rakúskom Linzi. Predstavil sa aj vo Vancouveri, New Yorku a inde,“ uviedla riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová.

Kilometrový tanec v centre mesta

Podľa Kovářovej výnimočnosťou tohto ročníka sú aj štyri predstavenia zo siedmich, v ktorých je výrazne prepojený tanec s výtvarným umením. Napríklad pred Goyovým obrazom 10 tanečníkov španielskeho súboru La Veronal predvedie choreografiu Marcosa Moraua Siena.

Morau sa inšpiroval týmto talianskym mestom, pretože v tvorbe ho zaujíma umiestnenie ľudského tela v mestskej krajine, čím vytvára analógiu medzi tancom a geografiou. Okrem umelcov z Južnej Kórey, Slovinska, Švajčiarska a Maďarska sú medzi účinkujúcimi aj Slováci.

Yuri Korec zatancuje predstavenie d-Body-m. Divadelná spoločnosť Debris Company pripravila umelecky náročný projekt Wow, ktorý prepája tanec s vizuálnym umením, performanciou a site specific. Šesť ďalších popredných slovenských tanečníkov predvedie Kilometrový tanec v centre Bratislavy. „Toto sprievodné podujatie festivalu a bude za každého počasia. Keďže v meste nemáme priestor na stálu tanečnú scénu, vyjdeme s tancom aj do verejného priestoru medzi ľudí,“ zdôvodnila Kovářová.

Jaro Viňarský, Ján Valík, Soňa Ferienčíková, Martina Hajdyla Lacová, Lívia Balážová a Radoslav Piovarči, každý z nich počas štyroch víkendov zatancuje svoj kilometrový popoludňajší tanec. Trasa vedie z Kamenného námestia cez Dunajskú ulicu, Námestie SNP, Klobučnícku, Nedbalovú, Laurinskú ulicu a ďalšími priestormi až na Hlavné námestie.

Bratislava v pohybe
3
Galéria
Zdroj: Bratislava v pohybe Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM