Ľuba Lesná Samospráva

Milan Ftáčnik má plány aj do budúcna: Stavať nájomné byty, skvalitňovať MHD

Mať spoľahlivú MHD, stavať ďalšie nájomné byty, rozširovať materské školy, vysádzať stromy namiesto bilbordov či byť otvorenou samosprávou – aj to sú priority volebného programu primátora a kandidáta na primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Ilustračný obrázok k článku Milan Ftáčnik má plány aj do budúcna: Stavať nájomné byty, skvalitňovať MHD
Zdroj: TASR

Milan Ftáčnik chce najmä pokračovať v už rozbehnutých projektoch.

„Program som na rozdiel od mojich súperov nepostavil na sľuboch, ale na pokračovaní rozbehnutých projektov a na konkrétnych výsledkoch, ktoré sme za toto volebné obdobie dosiahli,“ povedal Ftáčnik.

„Tie štyri roky boli náročné v tom, že sme museli ozdravovať mesto a mali sme limitované zdroje,“ zdôraznil.

„Ak ktorýkoľvek kandidát bude vravieť sľuby, ktoré sú atraktívne a príťažlivé, musí zároveň odpovedať na otázku, odkiaľ na to zoberie,“ dodal.

Ftáčnik chce pokračovať v modernizácii vozového parku dopravného podniku, rekonštruovať existujúce trate či spustiť druhú etapu nosného dopravného systému po Janíkov dvor. Dnes sa pracuje na prvej,v rámci ktorej pôjde električka do Petržalky po Bosákovu ulicu.

Požičovňa bicyklov

Plánuje tiež vybudovať požičovňu bicyklov i naštartovať systém rezidentského parkovania. Ani jedno z toho sa totiž počas tohto volebného obdobia nakoniec nepodarilo. „Budem tiež presadzovať nové cyklistické projekty a lepšie možnosti pre peších,“ podotkol Ftáčnik.

Otvorené mesto

Znižovať korupciu chce súčasný primátor aj naďalej vďaka projektu Otvorené mesto. Mieni zverejňovať informácie nad rámec zákona či účasti ľudí na správe mesta. Manažérske pozície chce Ftáčnik obsadzovať konkurzmi, ani to sa mu v tomto volebnom období nepodarilo.

Inteligentné mesto

Medzi Ftáčnikove programové priority patrí tiež inteligentné mesto. „Inteligentné mesto by mala byť Bratislava v tom zmysle, ako je Viedeň či Brno, ktoré majú pripravené programy Smart City a dokážu využiť technológie na to, aby lepšie fungovali,“ vysvetlil. Papierové formuláre plánuje napríklad Ftáčnik nahradiť elektronickými žiadosťami.

Nové nájomné byty

Chce tiež stavať ďalšie nájomné byty pre mladé rodiny a seniorov, rozširovať materské školy i detské jasle. „Toto je priorita, ktorú chce podporiť aj Európska únia konkrétnymi finančnými prostriedkami,“ doplnil.

Ftáčnik plánuje takisto rozširovať sociálne služby pre seniorov. „Naše mesto starne, máme stále väčšie problémy postarať sa o svojich rodičov a starých rodičov,“ dodal.

Zelené mesto

Nezabudol ani na väčšom „zazelenení“ mesta s kvalitnými verejnými priestormi. „Som za to, aby sa spracoval program tvorby verejných priestorov a rozširovania zelene v meste, za posilnenie rekreačnej funkcie mestských lesov a znižovanie vizuálneho smogu,“ zdôraznil.

Znižovať dlhy mesta

Myslí vo svojom volebnom programe aj na zvyšovanie príjmov mesta a znižovaní jeho dlhov.

Desať kandidátov na primátora

O stoličku primátora hlavného mesta zabojuje v novembri desať kandidátov. Okrem Ftáčnika je to Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH), súčasný mestský poslanec Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS) i kandidátka strany Sieť Tatiana Kratochvílová, za ktorou stojí aj SaS, Most-Híd a SDKÚ-DS. Ďalej ide o Miroslava Draguna z občianskeho združenia Nie ropovodu, manažéra Gabriela Karácsonya (Priama demokracia), Ivana Bielika, vysokoškolského učiteľa, z Ľudovej strany Naše Slovensko. Ekonómka Kristína Ulmanová, strojný inžinier Peter Čiernik a fotograf Andrej Palacko sú nezávislými kandidátmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM