Alexandra Húsková Rôzne

Mestské fontány sa ukladajú na zimný spánok

Tohtoročná sezóna prevádzky mestských fontán a pitných fontánok sa pomaly končí. Odstavenie vody, demontáž trysiek, prepadových hlavíc, čerpadiel, kontrola zariadení ako aj elektroinštalácie, vodoinštalácie a kanalizácie potrvá približne do konca novembra.

Ilustračný obrázok k článku Mestské fontány sa ukladajú na zimný spánok
Zdroj: TASR

Medzi poslednými boli odstavené Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí a Rolandova fontána na Hlavnom námestí.

„Bratislavské fontány a pitné fontánky priniesli osvieženie Bratislavčanom a návštevníkom mesta najmä počas tohtoročných extrémnych letných horúčav od júna do augusta. Fontány sa teraz pripravia na zimu tak, aby sme ich budúci rok mohli opäť bez problémov spustiť,“ povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Zároveň pripomenul, že tento rok pribudla pre verejnosť na druhom nádvorí Primaciálneho paláca aj nová pitná fontánka Váza II. Prečítajte si aj: Na druhom nádvorí bratislavského Primaciálneho paláca pribudla nová fontánka. Je na nej zobrazená maska, ktorá chrlí vodu a na fontáne stojí plastika vázy. Dostala tak pomenovanie Váza II.

Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (ďalej GIB), ktorá zabezpečuje prevádzku fontán a pitných fontánok, spustila do prevádzky v tomto roku 37 fontán a 9 pitných fontánok.

V polovici apríla ako prvé sprevádzkoval GIB Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí, Rolandovu fontánu na Hlavnom námestí, fontánu Planéta mieru na Hodžovom námestí, fontánu Lev s erbom na Námestí SNP a fontánu Žena s krčahom na Františkánskom námestí.

Ostatné fontány boli spustené ku Dňu otvorených dverí samosprávy hlavného mesta v rámci podujatia Bratislava pre všetkých 2015 na konci apríla. Budúci rok bude priebeh podobný, samozrejme, v závislosti od počasia.

Prečítajte si tiež: História na fotografiách: Bratislavské fontány kedysi zásobovali obyvateľov vodou, pomáhali i pri požiaroch

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM