Nina Táborská Rôzne

História na fotografiách: Bratislavské fontány kedysi zásobovali obyvateľov vodou, pomáhali i pri požiaroch

Kto by sa nechcel v tomto teple osviežiť? Takú možnosť ponúkajú aj niektoré z bratislavských fontán, dokonca s pitnou vodou. Kedysi slúžili ako zdroj vody pre Bratislavčanov, hasičom pomáhali pri požiaroch. Pozrite sa, ako vyzerali najznámejšie bratislavské fontány na unikátnych fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku História na fotografiách: Bratislavské fontány kedysi zásobovali obyvateľov vodou, pomáhali i pri požiaroch
Zdroj: TASR

Na území Bratislavy sa podľa magistrátu nachádza viac ako 140 fontán. Najstaršou z nich je renesančná Rolandova fontána, ktorá stojí na Hlavnom námestí. V roku 1563 ju dal postaviť cisár Maximilián II. Z toho dôvodu, že by sa taká fontána hodila aj po jeho nástupe, keď v meste vypukol obrovský požiar.

Okrem mesta patria fontány na území Bratislavy aj jednotlivým mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom. O tie mestské sa stará správca mestských fontán – Generálny investor Bratislavy.

S takýmto počtom môžeme povedať, že Bratislava je mestom fontán. Kedysi slúžili skôr ako zásobovače vody pre obyvateľov, a rovnako tak ako nádrže pri hasení požiarov pre požiarnikov. Dnes okrem príjemnej atmosféry osviežujú vzduch a v týchto extrémne teplých dňoch aj samotných obyvateľov a návštevníkov mesta. Zdobia samotné námestia a ulice. No bohužiaľ, niektoré vyzerali krajšie kedysi, ako dnes. Presvedčte sa sami na fotografiách.

Prečítajte si tiež: VIDEO: S nafukovačkou a plutvami v bratislavských fontánach. Po jazde na streche autobusu prišlo na rad kúpanie

Bratislavské fontány
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM