Rôzne

Mesto chce poskytovať lepšie digitálne služby, podpísalo deklaráciu

Aj vďaka deklarácii digitálnych práv sa môže samospráva učiť, ako Bratislavčanom poskytovať lepšie digitálne služby.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce poskytovať lepšie digitálne služby, podpísalo deklaráciu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Bratislava vstúpila do klubu svetových miest, ktorým záleží na dodržiavaní ľudských práv na internete a v Holandsku podpísala deklaráciu digitálnych práv – „Cities for Digital Rights“.

Digitálne práva

Aj vďaka tomu sa môže samospráva učiť, ako Bratislavčanom poskytovať lepšie digitálne služby. Príkladom má byť dostupnejšia wi-fi, kvalitnejšie informácie o doprave a zmenách v meste či možnosť vybaviť veci efektívnejšie online.

Splnomocnenkyňa hlavného mesta pre inovácie Petra Dzurovčinová informuje o tom, že Bratislava vstupuje do klubu miest, ako sú New York, Barcelona, Amsterdam, Berlín alebo Viedeň. „Máme príležitosť sa od týchto miest učiť, ako robiť dobré digitálne služby, ako zodpovedne pristupovať k dátam a ako zlepšovať kvalitu života občanov prostredníctvom digitálnych technológií,“ skonštatovala vo videu na sociálnej sieti.

Bratislava podľa jej slov pripravila princípy dátovej politiky, ktorá pomôže lepšie spolupracovať s akademickým a podnikateľským sektorom i aktívnymi občanmi tak, aby samospráva vedela vytvárať nové aplikácie a riešenia na zlepšenie kvality života občanov.

„Budeme vedieť lepšie pracovať s dátami, ktoré mesto generuje a robiť lepšie rozhodnutia. Pomôže nám to aj interne s našimi procesmi tak, aby boli rozhodnutia rýchlejšie a efektívnejšie,“ podotkla Dzurovčinová. Ako tvrdí, tento proces je len na začiatku. Verí však, že budú môcť s aktívnou komunitou pracovať na implementácii dátovej politiky.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM