Samospráva

Medzi priority novej vlády patrí aj nové postavenie Bratislavy

Postavenie Hlavného mesta SR Bratislavy naberá na váhe. Vláda SR na svojom zasadnutí v stredu 13. apríla schválila Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2016 - 2020, s ktorým predstúpi pred NR SR a požiada o vyslovenie dôvery.

Ilustračný obrázok k článku Medzi priority novej vlády patrí aj nové postavenie Bratislavy
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Programové vyhlásenie vlády obsahuje aj časť, podľa ktorej chce vláda riešiť postavenie Bratislavy ako hlavného mesta SR.

„Počas uplynulých týždňov som rokoval s lídrami koaličných strán s cieľom presadiť Bratislavu ako dôležitú tému pre novú vládu. Predstavil som naše priority a podarilo sa mi docieliť, že sa po prvýkrát v histórii potreby Bratislavy dostali do Programového vyhlásenia vlády SR,“ vysvetľuje Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Podľa Nesrovnala bude mesto s partnermi na vládnej úrovni aj naďalej rokovať o otázkach súvisiacich s postavením hlavného mesta a predkladať konkrétne návrhy, ktoré pomôžu vylepšiť jeho fungovanie.

Pasáž o postavení Bratislavy ako hlavného mesta SR zaradila vláda na základe iniciatívy primátora do časti, v ktorej sa hovorí o prehlbovaní hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti Slovenska.

„Vláda chápe význam a postavenie Bratislavy ako hlavného mesta SR a tento status bude premietať do jednotlivých politík vyplývajúcich z programového vyhlásenia,“ uvádza sa v texte programového vyhlásenia. V praxi to znamená, že nová vláda medzi svoje priority zaradila potreby mesta Bratislavy ako v oblasti kompetencií, tak aj jeho financovania.

Vláda vo vyhlásení deklaruje záujem na rozvoji všetkých regiónov Slovenska. Bratislava ako hlavné mesto všetkých Slovákov preto od vlády podľa Nesrovnala právom očakáva podporu.

Verí, že s členmi vlády a s poslancami NR SR, z ktorých navyše približne 70 žije v Bratislave, bude spolupráca konštruktívna. „Máme čo robiť, musíme dohnať všetko to, čo bolo dlhodobo zanedbávané,“ dodáva primátor.

Prečítajte si aj: Mestské hradby sú oddnes opäť prístupné verejnosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM