Nina Táborská Rôzne

Masová jazda taxikárov začala! V štrajkovej pohotovosti plánujú taxikári zostať aj naďalej. Neprekáža im len Uber FOTO + VIDEO

Približne 150 taxikárov sa len pred malou chvíľou stretlo pred hypermarketom v bratislavskej Petržalke, aby masovou jazdou protestovali najmä proti alternatívnej a kontroverznej americkej taxislužbe Uber. Tá spája cestujúcich s amatérskymi taxikármi - vodičmi, cez smartfónovú aplikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Masová jazda taxikárov začala! V štrajkovej pohotovosti plánujú taxikári zostať aj naďalej. Neprekáža im len Uber FOTO + VIDEO
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Trasa protestnej jazdy vedie cez Panónsku cestu, Most SNP, Staromestskú, Hodžovo námestie, Štefánikovu, Šancovú, Mýtnu, Námestie slobody, ministerstvá dopravy a financií, Úrad vlády SR, Banskobystrickú, Prezidentský palác, Hodžovo námestie, Palisády, Námestie A. Dubčeka, Palisády, Hodžovo námestie, Suché mýto, Námestie SNP, Klobučnícku, Nedbalovu, Uršulínsku na námestie SNP, kde sa štrajk o 17:00 skončí. Počítajte s meškaním MHD.

Taxikári žiadajú, aby vláda americkú službu Uber v hlavnom meste zrušila. Okrem toho však majú aj ďalšie požiadavky. Medzi ne patrí napríklad zavedenie pevnej ceny na Slovensku formou zmeny zákona, odpustenie desaťeurového poplatku za výmenu osvedčenia o odbornej spôsobilosti či zakázanie čiernej práce, ktorá je niekedy krytá podpisovaním fiktívnych pracovných zmlúv.

Podľa taxikárov, ktorí sa dnes stretli pred hypermarketom Tesco spoločnosť Uber podniká v Bratislave v rozpore so zákonom. Podľa Únie taxikárov musí každý vodič spĺňať všetky zákonom stanovené podmienky ako sú psychotesty, lekárska prehliadka, ročná TK a EK vozidla, vlastniť overené meradlo s tlačiarňou, zaplatené stanoviská a ďalšie, ešte skôr, než začne jazdiť ako TAXI. To však podľa nich Uber nedodržiava.

„Podľa majiteľa Uberu vodiči, ktorí už pre nich jazdia, budú mať doklady vybavené do troch mesiacov. To znamená, že už teraz porušujú zákony. Napríklad keď si budem robiť vodičský kurz, budem môcť jazdiť skôr ako absolvujem skúšky a bude mi vydaný vodičský preukaz ? V konečnom dôsledku takýto vodiči ohrozujú a okrádajú zákazníkov,“ vysvetlil predseda Únie taxikárov Bratislavy Ondrej Wenzl.

V štrajkovej pohotovosti

Bratislavskí taxikári sú údajne ochotní službu akceptovať, no za iných podmienok. „Pokiaľ táto spoločnosť bude uzatvárať zmluvy iba s registrovanými taxikármi, ktorí spĺňajú všetky zákonom dané podmienky, nebude uzatvárať naďalej zmluvy s neregistrovanými vodičmi a bude dodržiavať platné zákony SR, budeme ochotní akceptovať jej pôsobenie na Slovensku. V súčasnosti už pôsobí na Slovensku, hlavne v Bratislave podobná aplikácia Hopin. Spoločnosť, ktorá ju prevádzkuje uzatvára zmluvy iba s registrovanými taxikármi a preto voči nej nemáme žiadne vážne výhrady,“ vysvetlil Wenzl.

„Preto sme na dnes ohlásili štrajk formou protestnej jazdy cez Bratislavu. Ukážeme tak, že aj my sa vieme spojiť a bojovať za svoje práva,“ povedal Wenzl.

V prípade, že vláda nevyhovie požiadavkám taxikárov, podľa OZ Únie taxikárov Bratislavy sú odhodlaní v protestných akciách pokračovať . „Naše požiadavky sa však netýkajú len už menovanej spoločnosti, ale aj iných problémov týkajúcich sa taxikárov,“ vysvetlil.

Štrajk proti štrajku

Na sociálnej sieti Facebook proti štrajku taxikárov medzičasom vznikla výzva pod názvom „Cez štrajk taxikárov vyskúšam Uber“. Podľa autorov je hlavným cieľom dnešného protestu odstránenie novej konkurencie, na ktorú „klasickí“ taxikári nie sú zvyknutí. Tí sa však bránia, že zatiaľ čo oni museli investovať veľké peniaze na prevádzku svojich taxíkov, vodiči Uberu žiadne podobné povinnosti nemajú.

„Ako spotrebitelia a občania sme touto požiadavkou pobúrení. Vďaka systému starých regulácií (licencie, psychotesty, lekárske prehliadky), pri ktorých tvorbe sa regulátorovi o technológiách a aplikáciách 21. storočia ani nesnívalo, sa stal z taxikárčenia uzavretý biznis s vysokými vstupnými nákladmi, na ktorý ako spotrebitelia doplácame,“ stojí v evente.

Bratislavčania dôverne poznajú časté handrkovanie sa s taxikármi o sadzbové pásmo, nedostatok drobných pri platbe, predražené taxíky z letiska, či pravidelné ošklbávanie zahraničných turistov.

„Všetky tieto riziká Uber odstraňuje, keďže sám stanovuje konečnú cenu a platbu realizuje online. Jeho služby sú pre klientov lacnejšie, a vďaka ratingu vodičov spoľahlivejšie a bezpečnejšie,“ hovorí druhá strana.

„Udržanie vlastných výhod“

Podľa odporcov dnešného štrajku taxikárov nejde o spotrebiteľov, ale o udržanie si vlastných výhod. „Ako občania sa voči tomuto lobingu taxikárov dôrazne ohradzujeme. Odmietame nechať si vziať právo využívať systém zdieľanej jazdy, rovnako ako si nanucovať zastaralé služby klasických taxislužieb, o ktoré už nemáme záujem. Na znak nesúhlasu preto v čase protestu využijeme 50-percentnú zľavu Uberu na zrealizovanie vlastnej protestnej jazdy.“

Odporcovia dnešného štrajku taxikárov žiadajú, aby príslušné regulačné úrady zrušili taxikárske licencie. Podľa nich kvalitu taxikára po splnení základných podmienok (vodičský preukaz, STK, čistý register trestov) dokáže najlepšie regulovať klient prostredníctvom ratingu príslušnej online aplikácie. „Žijeme v 21. storočí, čo by sa malo odzrkadliť aj na reguláciách, ktoré s príchodom moderných technológií občanom viac škodia ako pomáhajú,“ ifnormuje event na sociálnej sieti.

Spoločnosť Uber navyše dnes poskytla zákazníkom 50-percentnú zľavu na cestovnom.

Prečítaje si tiež: Taxikári sa búria! Chystajú sa zablokovať Bratislavu, protestovať budú proti Uberu

Štrajk taxikárov VIDEO
1
Galéria
Štrajk taxikárov
21
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM