Aktualizované Nina Táborská Rôzne Rôzne

Taxikári sa búria! Chystajú sa zablokovať Bratislavu, protestovať budú proti Uberu

Bratislavskí taxikári chystajú na pondelok 28. septembra masovú jazdu centrom Bratislavy na protest proti alternatívnej a kontroverznej taxislužbe Uber. Od vlády žiadajú jej zrušenie. Americký Uber spája cestujúcich s amatérskymi taxikármi - vodičmi cez smartfónovú aplikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Taxikári sa búria! Chystajú sa zablokovať Bratislavu, protestovať budú proti Uberu
Zdroj: TASR

Bratislava sa len v polovici augusta pridala k 330tim ďalším mestám na svete, v ktorých túto alternatívnu formu taxislužby ľudia využívajú. Bratislavským taxikárom sa nepáči, že Uber poskytol prácu aj nelicencovaným vodičom. Problémom tiež má byť fakt, že vodiči Uberu sú ťažko kontrolovateľní zo strany ministerstva dopravy, daňovej správy alebo aj samotného magistrátu.

„Táto spoločnosť podľa nás podniká na Slovensku v rozpore so zákonom, nakoľko uzatvára zmluvy o spolupráci s vodičmi, ktorí majú len vodičský preukaz, vlastné vozidlo do 10 rokov, čo je v rozpore so zákonom nakoľko v Z. z. 56/2012 o cestnej doprave § 8 sa jasne uvádza kto môže prevádzkovať osobnú dopravu a v § 26, 27, 28, 29 a 30 sa píše za akých podmienok a s akými dokladmi môže vodič poskytovať osobnú prepravu,“ povedal pre Bratislava24.sk predseda Únie taxikárov Bratislavy Ondrej Wenzl.

Ako dodal, každý taxikár musí spĺňať všetky zákonom stanovené podmienky ako sú psychotesty, lekárska prehliadka, ročná TK a EK vozidla, overené meradlo s tlačiarňou, zaplatené stanoviská a ďalšie, ešte skôr, než začne jazdiť ako TAXI. „Podľa majiteľa Uberu vodiči, ktorí už pre nich jazdia, budú mať doklady vybavené do troch mesiacov. To znamená, že už teraz porušujú zákony. Napríklad keď si budem robiť vodičský kurz, budem môcť jazdiť skôr ako absolvujem skúšky a bude mi vydaný vodičský preukaz ? V konečnom dôsledku takýto vodiči ohrozujú a okrádajú zákazníkov,“ vysvetlil Wenzl.

Taxikári preto ohlásili na pondelok masovú protestnú jazdu. „Na 28.9.2015 o 14:00 hodine sme ohlásili štrajk formou protestnej jazdy cez Bratislavu. Veríme, že taxikárov, ktorým záleží na budúcnosti tejto práce, sa zúčastní maximálne množstvo a ukážeme tak, že aj my sa vieme spojiť a bojovať za svoje práva,“ povedal Wenzl.

Protestná jazda

Trasa masovej protestnej jazdy za doprovodu polície má začať pri petržalskom Tescu, pokračovať po Moste SNP, cez Štefánikovu, Šancovu, Mýtnu, pred úrad vlády a ministerstvo dopravy, následne okolo Prezidentského paláca, cez Palisády k parlamentu, kde sa otočia a prejdú na námestie SNP.

Taxikári žiadajú, aby vláda službu v hlavnom meste zrušila. Sú však ochotní službu akceptovať, no za iných podmienok. „Pokiaľ táto spoločnosť bude uzatvárať zmluvy iba s registrovanými taxikármi, ktorí spĺňajú všetky zákonom dané podmienky, nebude uzatvárať naďalej zmluvy s neregistrovanými vodičmi a bude dodržiavať platné zákony SR, budeme ochotní akceptovať jej pôsobenie na Slovensku. V súčasnosti už pôsobí na Slovensku, hlavne v Bratislave podobná aplikácia Hopin. Spoločnosť, ktorá ju prevádzkuje uzatvára zmluvy iba s registrovanými taxikármi a preto voči nej nemáme žiadne vážne výhrady,“ vysvetlil Wenzl.

V prípade, že vláda nevyhovie požiadavkám taxikárov, podľa OZ Únie taxikárov Bratislavy sú odhodlaní v protestných akciách pokračovať . „Naše požiadavky sa však netýkajú len už menovanej spoločnosti, ale aj iných problémov týkajúcich sa taxikárov,“ vysvetlil.

Uber je vo svete vnímaný ako kontroverzná služba, ktorá má veľa odporcov najmä v radoch iných profesionálnych taxikárov.

Zakázaná je už napríklad vo Francúzsku, búria sa voči nej aj pražskí taxikári a teraz sa k nim pridali aj bratislavskí.

Ak chcete byť užívateľom Uberu stačí vám stiahnuť aplikáciu, vytvoriť si účet a môžete cestovať. Vďaka GPS lokalizácii vám aplikácia ukáže najbližšieho vodiča aj s jeho údajmi a vy môžete sledovať jeho príjazd až k vám. Pri registrácii musíte zaregistrovať aj vašu platobnú kartu a za vašu cestu tak neplatíte hotovosťou. Cestovné je oveľa nižšie a navyše svoju cestu môžete zdieľať aj s inými cestujúcimi.

Viac o fungovaní Uberu sa dočítate tu: Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM