Rôzne

Majstri tradičných remesiel dostali na Dni zelá netradičné ocenenie

Význam poctivej práce a tradičných remesiel si pravidelne pripomíname na jarmokoch a festivaloch, akým sú aj Dni Zelá.

Ilustračný obrázok k článku Majstri tradičných remesiel dostali na Dni zelá netradičné ocenenie
5
Galéria
Zdroj: Pivovary Topvar

Návštevníci festivalu kapusty dostali príležitosť vybrať spomedzi 11 majstrov troch, ktorí boli ocenení za svoju poctivú prácu celoročnou zásobou piva.

Oceňovanie tradičných remesiel

V rámci Dní Zelá, ktoré pritiahli do Stupavy podľa prvých odhadov takmer 50-tisíc fanúšikov tradičných kapustných pokrmov z celého západného Slovenska, sa tentokrát uskutočnilo aj oceňovanie tradičných remesiel. Poctivá ručná výroba zelákov, hrncov či pekáčov k festivalu tohto druhu neodmysliteľne patrí, rovnako ako práca s drevom, prútím a keramikou.

„Velkopopovickí sládkovia veľmi dobre vedia, aké náročné je tradičné remeslo a čo všetko obnáša. Preto sme sa rozhodli majstrom svojho remesla za poctivú prácu verejne poďakovať,“ vysvetlil Vojtěch Homolka, hlavný sládok z Velkých Popovíc, ktorí jedenástich vybraných remeselníkov ocenil pivom. „Kozel je odmena, ktorá po dobre vykonanej padne vhod každému pracantovi,“ doplnil sládok.

Dojatí majstri

Najviac hlasov spomedzi všetkých získali od spokojných Slovákov Ľubomír Lipai s manželkou. „Pre majstra niet väčšej cti, ako keď ľudí jeho práca teší a vyjadria mu svoju vďaku. Veľmi sa teším, že Veľkopopovický Kozel takýmto spôsobom oceňuje nás, malých remeselníkov a pripomína, že občas nepovšimnutá, ale poctivá práca, si zaslúži poďakovanie,“ povedali výrobcovia keramiky z Michaloviec na margo svojho víťazstva v hlasovaní.

Počas slávnostného odovzdávania ocenení na hlavnom pódiu bolo vidno, že podobne nadšený a dojatý bol každý jeden z vybraných majstrov.

Čítajte aj: Vôbec sa s tým nepárali! Kapustu musela v sude šliapať aj ministerka

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM