Prokop Slováček Rôzne

Vôbec sa s tým nepárali! Kapustu musela v sude šliapať aj ministerka

Čo je naše, to by sme si mali zachovať. Tak ako pestovanie kapusty, ktoré je legendárne vďaka Záhorákom. Tí svojmu „zlatu“ každoročne venujú festival

Ilustračný obrázok k článku Vôbec sa s tým nepárali! Kapustu musela v sude šliapať aj ministerka
Zdroj: TASR

Na festivale Dni zelá v Stupave sa prezentujú mnohí pestovatelia tejto pochúťky. Je ich však čoraz menej. Tradičné krajové odrody nahrádzajú tie neslovenské, avšak s väčšími výnosmi.

„Jedinečnosť záhoráckej kapusty stojí za to zachovať. Jediný, kto to dokáže sú zákazníci. Nenechajme sa pripraviť o to, čo pestovali už naši dedovia a pradedovia a pýtajme sa predajcov na to, čo kupujeme,“ povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Sama si vyhrnula nohavice a vyskúšala si šliapanie kapusty v sude, čo je tradičný spôsob jej spracovania.

Mohlo by vás zaujímať: Leču stačili len tri ingrediencie, aby sa stalo legendou + RECEPT

Bohatá na vitamíny

Kyslá kapusta obsahuje množstvo vitamínu C, betakarotén, vitamíny K a E, B9, vápnik, vlákninu, antioxidanty. „Čerstvá, kvalitná a lokálna potravina je proste nenahraditeľná,“ zdôraznila ministerka.

Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinitými a hlinito–piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť.

Chránená Európskou úniou

Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita, ktorá patrí medzi držiteľov chráneného označenia pôvodu v EÚ. Na jej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty dopestované len vo vymedzenom území a jedlá soľ.

Historicky sa kapusta v tejto oblasti pestuje a spracováva kvasením už po stáročia. Bola pritom cenenou komoditou aj v cisárskej Viedni, kam sa vo veľkom vyvážala. Keď sa v roku 1892 zaviedla do Stupavy železnica, kapusta zo Slovenska sa dostala až do Nemecka.

Prečítajte si aj: Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné

Vôbec sa s tým nepárali. Kapustu musela šliapať aj ministerka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM