Tlačové správy

Lipový kvet, dominanta Námestia slobody, opäť „vonia“ čistotou

Vyčistenie 12-tonového umeleckého diela bolo jednou z kľúčových priorít rekonštrukcie fontány Družba ako aj okolitého verejného priestoru jedného z najväčších BA námestí. O jej vizuálne „znovuzrodenie“ sa postarala technológia spoločnosti Kärcher, ktorá čistiace práce bezplatne zabezpečila.

Ilustračný obrázok k článku Lipový kvet, dominanta Námestia slobody, opäť „vonia“ čistotou
4
Galéria
Zdroj: Marek Velček

Rekonštrukcia fontány Družba a jej okolia, ktorá sa začala asi pred rokom a pol, patrí medzi projekty v rámci programu Živé miesta. Jeho cieľom je revitalizovať dlhodobo zanedbané verejné priestory v hlavnom meste. Program zastrešuje Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), ktorý spolu s magistrátom a Generálnym investorom Bratislavy (GIB) revitalizáciu Námestia slobody realizujú. „Fontánu v havarijnom stave v roku 2007 vypustili a odstavili, nefungovali čerpadlá ani elektroinštalácia a porušená bola aj hydroizolácia bazénov. Na mnohých miestach mala poškodenú aj žulovú dlažbu okolo obvodu,“ hovorí Annamária Krchňavá, hovorkyňa MIB-u. „Spoločnosť Kärcher ponúkla pomocnú ruku. Bola to pre nás profesionálna výzva jedinečného rozsahu. Ako líder v čistiacich riešeniach sme totiž pripravení byť všade tam, kde sa hovorí o čistote, vrátane verejných priestorov či kultúrnych a historických pamiatok,“ hovorí Pavol Galo, marketingový špecialista firmy Kärcher pre sortiment Professional.

Poradili si so 40-ročnou špinou

Fontána Družba symbolizuje priateľstvo a mier medzi národmi. Dielo vznikalo v rokoch 1979 až 1980. Odvtedy sa na jej vzhľade podpísali nielen vandali, ale aj poveternostné podmienky a kyslé dažde. Rokmi zájdená oceľ a nánosy nečistôt sú dnes už minulosťou. V priebehu minulého roka odobrali odborníci z Pamiatkového úradu SR vzorky z fontány a na základe analýzy odporučili najvhodnejšiu metódu čistenia, ktorá nepoškodí umelecké dielo a vráti mu pôvodný vizuál. Samotné čistenie trvalo niekoľko týždňov. „Použitím Kärcher čistiacich prostriedkov a vysokotlakovou horúcou vodou sme si so 40-ročnou špinou úspešne poradili. S finálnym dočistením a doleštením nám pomohli pracovníci z firmy Ferrmont. V druhej fáze sme sa postarali aj o vyčistenie priľahlých priestorov a múrikov na námestí,“ tvrdí Pavol Galo.

Fontána sa otvára ľuďom

Citlivá revitalizácia rešpektuje pôvodný charakter námestia. Novo zrekonštruovanú fontánu poháňajú moderné technológie, jej prevádzka je tak neporovnateľne ekologicky aj ekonomicky efektívnejšia. V minulosti v nej cirkulovalo až 2 000 metrov kubických vody, po novom to bude 10-násobne menej. Recykláciou pôvodnej žulovej dlažby a čadičových obkladov, ktorú navrhli architekti z ateliérov 2021 a LABAK, sa ušetrilo až 500 ton materiálu na unikátne terazzo po jej obvode. Obyvatelia, ktorí doteraz námestím prechádzali bez povšimnutia, sa môžu tešiť na atraktívny povrch, ktorý je nielen ekologický, ale odkazuje na históriu najväčšieho námestia v hlavnom meste. „V rámci obnovy odstránili aj obvodový múr bazénov, čím je fontána prístupnejšia ľuďom, a počas horúcich letných dní do nej budú môcť vojsť a ochladiť sa. Na námestí sme vysadili nové stromy a zeleň, pribudlo aj podzemné zavlažovanie. Veríme, že celé priestranstvo začne po tejto dôležitej rekonštrukcii opäť plniť verejnú funkciu, pre ktorú je predurčené a stane sa miestom stretávania sa obyvateľov a návštevníkov Bratislavy,“ deklaruje hovorkyňa MIB-u.

Zdroj: Marek Velček

Kärcher má riešenia pre údržbu verejných priestorov i pamiatok

Fontánu Družba a jej Lipový kvet po 16 rokoch konečne zaplavila voda. „Bol to jeden z najväčších čistiacich projektov, na ktorých sa Kärcher na Slovensku podieľal. Inšpirovali sme sa povesťou našej nemeckej materskej firmy AKW, ktorá má bohaté skúsenosti s čistením svetoznámych pamiatok ako socha Ježiša Krista nad brazílskym Rio de Janeiro alebo parížsky Obelisk či katedrála Notre-Dame. Spoločnosť Kärcher ponúka profesionálnu komunálnu techniku a čistiace riešenia pre samosprávy a firmy, ktoré udržiavajú verejné priestory, ale aj kultúrne a historické pa­miatky v čistom a zachovalom stave,“ uzatvára Pavol Galo.

Zaujímavosti o fontáne Družba a Námestí slobody

  • Na mieste súčasného námestia sa v stredoveku rozprestierali vinice. Predpokladá sa, že námestie vzniklo niekedy v 17. storočí, kedy tu bol postavený letný arcibiskupský palác (dnes Úrad vlády Slovenskej republiky).
  • Pred palácom boli trávniky predelené stromoradím, ktoré Slováci volali Kniežacie a nemeckí obyvatelia Fürste­nallee, z čoho napokon vznikla všeobecne akceptovaná prezývka Firšnál. Počas socializmu sa námestie volalo Gottwaldovo námestie (ľudovo Gottko) na počesť prvého česko-slovenského robotníckeho prezidenta Klementa Gottwalda, ktorý mal pomník so svojou družinou v jednom z rohov námestia. Krátko po Nežnej revolúcii ho znehodnotili vandali. Po zmene režimu ho štátne orgány vyhodili do vzduchu.
  • Ešte predtým to však bola veľkolepá plocha, na ktorej sa konali vojenské i športové prehliadky a celoštátne motoristické súťaže. Svoje atrakcie tu často rozkladali aj cirkusy a kolotoče. Deti si tu na jeseň púšťali šarkany.
  • Svoju dnešnú podobu získalo priestranstvo v 80. rokoch minulého storočia, kedy tu deti skladali pionierske sľuby. Za celým návrhom vtedajšieho Gottwaldovho námestia a fontány Družba, stojí autorský kolektív zložený zo sochárov Juraja Hovorku, Karola Lacka, Tibora Bártfaya a architektov Virgila Droppu a Juraja Hlavicu.
  • Zaujímavosťou je, že pri realizácii fontány sa v laboratóriách Stavebnej fakulty (vtedy Slovenskej vysokej školy technickej) experimentovalo s technológiou formovania nerezového plechu výbuchom. Nakoniec sa však umelecké dielo muselo spracovať bežnou mechanickou metódou.
  • Od roku 1991 do roku 2007 malo byť námestie akýmsi bratislavským „Hyde parkom”, teda miestom, kde by bolo možné usporadúvať verejné podujatia bez ohlasovania na úradoch.
  • Architektonická súťaž na rekonštrukciu námestia sa uskutočnila ešte v roku 2017 a zastrešovala ju kancelária hlavnej architektky. Zo 14 prihlásených návrhov na jeho revitalizáciu, priniesli najlepšie riešenie architekti z ateliérov 2021 a LABAK, ktorí sa špecializujú na verejné projekty.
Historická fotografia z 80. rokov minulého storočia
Historická fotografia z 80. rokov minulého storočia / Zdroj: Juraj Gavula

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Karcher
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM