Nina Táborská Rôzne

Lanovka na Kamzík odviezla miliónteho pasažiera. Tento rok vstúpila do desiateho roku svojej existencie

Lanovka z Kamzíka na Železnú studničku minulý rok prekonala viacero rekordov. Premáva celoročne od štvrtka do nedele a za svoju 10-ročnú existenciu sa nej nestala ani jedna porucha, pri ktorej by nebol možný dojazd cestujúcich do staníc.

Ilustračný obrázok k článku Lanovka na Kamzík odviezla miliónteho pasažiera. Tento rok vstúpila do desiateho roku svojej existencie
Zdroj: Dnes24.sk

Lanovka v bratislavskom Novom Meste má za sebou najlepší rok od opätovného otvorenia v roku 2005. „Za rok 2014 lanovka previezla 29 921 osôb a jej tržby dosiahli 93 761 eur,“ skonštatoval na otvorení lanovkovej sezóny starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Len rok predtým boli tržby nižšie o 16-tisíc eur a počet prepravených osôb bol nižší o tri tisícky. Minulý rok zároveň lanovka odviezla svojho miliónteho pasažiera.

Lanovka tento rok vstúpila do desiateho roka a do dnešného dňa sa nej nestala ani jedna porucha, pri ktorej by nebol možný dojazd cestujúcich do staníc.

„Na tejto skutočnosti má svoj podiel najmä pravidelná údržba a opravy, ktoré sa vykonávajú v zmysle príslušných predpisov,” konštatoval vedúci prevádzky lanovej dráhy Milan Hanečka.

Pre mestskú časť Nové Mesto lanovku prevádzkuje EKO podnik verejnoprospešných služieb. Náklady na chod lanovky dosiahli minulý rok 179-tisíc eur. Rozdiel medzi nákladmi a výnosmi vykrýva dotácia zo strany mestskej časti, keďže lanovku prevádzkuje ako službu pre verejnosť.

„Aj vďaka znižovaniu nákladov, zlepšeniu organizácie chodu lanovky a efektívnejším prenájmom sa podarilo znížiť stratu z viac ako 200-tisíc eur v čase, keď sme lanovku pred štyrmi rokmi prevzali, na menej ako 80-tisíc eur,“ upozornil šéf EKO podniku VPS Robert Molnár.

Lanovku obľubujú ju najmä rodiny s deťmi a cyklisti, ktorí majú v lokalite k dispozícii dve zjazdovky. Možno na nej navyše odviesť ako bicykel, tak aj detský kočík. V júni 2014 bol otvorený v dolnej stanici aj bufet s letnou terasou.

Ako nás informoval hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger, významnou investíciou v roku 2015 bude výstavba novej cyklistickej trate, na ktorú sú v súčasnosti vydané potrebné povolenia. V blízkosti hornej stanice lanovky momentálne obnovujú bunker z prvej svetovej vojny – delostreleckú kavernu.

„Po uzatvorení sedačkovej lanovky Dedinky – Geravy v septembri 2009 sa lanová dráha Bratislava, Železná studnička – Kamzík, stala poslednou svojho typu na území Slovenska. V rámci celého Československa sa dokonca jedná o jedinú existujúcu dvojsedačkovú lanovku z produkcie bývalej TRANSPORTY Chrudim," vysvetlil hovorca.

Lanovka premáva celoročne od štvrtka do nedele a v dňoch štátnych sviatkov v čase od 10.00 do 18.00 hod. každú celú hodinu. V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich premáva počas prevádzky bez prestávky. Cesta jedným smerom trvá približne pätnásť minút. Za odvezenie návštevníci zaplatia tri eurá, za spiatočnú jazdu o euro viac.

Prečítajte si tiež: Starosta Kusý: Lanovka na Kolibu bude! Aj keby ju mal prevádzkovať úrad

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM