Alexandra Húsková Samospráva

Starosta Kusý: Lanovka na Kolibu bude! Aj keby ju mal prevádzkovať úrad

Budúcnosť bratislavskej lanovky je potvrdená. Mestská časť Nové mesto bude lanovku naďalej prevádzkovať, aj v prípade, že zostane v réžii mestskej časti. Rozhodla sa tak po prvej súťaži, kde sa prihlásil iba jeden záujemca, ktorý ale nesplnil podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Kusý: Lanovka na Kolibu bude! Aj keby ju mal prevádzkovať úrad
Zdroj: TASR

Lanová dráha na Kamzík sa stala poslednou svojho typu na území Slovenska. Keďže zostáva v správe mestskej časti, zaujímali sme sa, či sú v rozpočte MČ Nové Mesto vyčlenené financie na prevádzku lanovky. Starosta Rudolf Kusý : “Áno, každý rok v rozpočte EKO podniku VPS. Za posledné štyri roky sa podarilo viac ako zdvojnásobiť príjem z lanovky (z 47 na takmer 100 tisíc eur) a výdavky na lanovku sme znížili z približne 250 tisíc na necelých 200 tisíc.“

Obmedzenia prevádzky starosta neplánuje. „Ak by sme ju zastavili na určité obdobie, mohli by sme prísť o licenciu a tým pádom by celá doterajšia investícia bola zbytočná. Každoročne sa nám darí znižovať náklady na chod lanovky a zároveň zvýšiť príjmy z jej prevádzky. Mestská časť má záujem lanovku naďalej prevádzkovať.“ Vyjadril sa pre Bratislava24.sk Rudolf Kusý.

Spätná väzba obyvateľov je podľa starostu pozitívna. V roku 2013 sa na lanovke previezlo 25.767 ľudí, v minulom roku čísla ešte vzrástli.

Lanovka bola po mnohoročnej prestávke slávnostne uvedená do prevádzky v roku 2005. V roku 2008 bola zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti a zároveň navrhnutá na vyhlásenie za Národnú technickú pamiatku.

Na lanovku môžete nastúpiť v hornej aj dolnej stanici. Do hornej stanice Koliba – Kamzík sa dostanete autom, alebo z konečnej trolejbusu 213 po príjemnej hodinovej prechádzke. Na dolnú stanicu na Železnej studničke sa dostanete z Partizánskej lúky približne pol hodinovou prechádzkou.

Jednosmerná jazda trvá 8,4 min a má prevýšenie 186 metrov. Za jednu hodinu prevádzky môže previezť až 342 osôb.

Kedy sa môžeme na lanovke previezť

Atrakcia pre Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta premáva celoročne v dňoch štvrtok – nedeľa a v dňoch štátnych sviatkov v čase od 10.00 do 18.00 hod. každú celú hodinu. V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich premáva počas prevádzky bez prestávky. Pri poslednej dennej obojsmernej jazde je čas nástupu na lanovku stanovený na 17.45 hod., pri poslednej dennej jednosmernej jazde na 18.00 hod.

Ceny lístkov

Druh lístka obyčajné senior skupiny žiacke skupiny cyklisti
1 jazda (nahor alebo nadol) 3,00     1,00 5,00
obojsmerný 4,00 2,00 3,00 2,00  

Od prepravného sú oslobodení: • deti predškolského veku do veku 6 rokov • dôchodcovia nad 70 rokov, ktorí sa preukážu občianskym preukazom, v dňoch štátnych sviatkov a každú sobotu a nedeľu

Prečítajte si viac: Nové Mesto lanovku na Kamzík už súkromníkovi neprenajme. Takmer nikto o ňu nemá záujem

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM