Tomáš Stupavský Rôzne

Kto je skutočným víťazom referenda? O úspechu hovoria obe strany

Referendum k problémom súčasnej rodiny je neplatné. Svoj názor prišlo vyjadriť iba 21,4 percenta oprávnených voličov. No radosť prekvitá v oboch táboroch. O úspechu hovorí aj Aliancia za rodinu aj aktivisti LGBTI. Obe strany sa zhodli, že výsledky referenda v Bratislavskom kraji dopredu očakávali.

Ilustračný obrázok k článku Kto je skutočným víťazom referenda? O úspechu hovoria obe strany
Zdroj: TASR

Celková účasť v Bratislavskom kraji bola štvrtá najnižšia z celého Slovenska. Vo volebných miestnostiach v Bratislave odovzdalo 93 245 ľudí platný hlasovací lístok, čo predstavuje účasť 16,92 percenta. Toto číslo neprekvapilo ani jednu stranu.

„Výsledky v Bratislavskom kraji nás neprekvapili, keďže hlavné mesto je brané za baštu liberalizmu. Ale na druhej strane v Bratislave sa zapojilo veľmi veľa dobrovoľníkov, čiže aj tu sa nájdu naši ľudia, ktorí veria v správnu vec,“ povedal pre Bratislava24.sk jeden z hovorcov Aliancie za rodinu Anton Chromík.

Podobné očakávania boli aj na druhej strane barikády. „Bratislava je vo svojich názoroch voľnejšia, preto sme očakávali podobné výsledky, aké sa nakoniec aj potvrdili. Prognózy nám hovorili, že to v tých väčších mestách môže dopadnúť, že účasť na referende bude nižšia,“ uviedla LGBTI aktivistka Romana Schlesinger.

Aliancia je s výsledkom spokojná

Po vyhlásení výsledkov bola rozhodne prekvapivá reakcia Aliancie za rodinu, ktorí vyhlasovali, že dosiahli veľký úspech. „Skutočne sa tešíme, pretože referendum už bolo úspešné, keď otvorilo túto diskusiu. Takmer jeden milión ľudí prišlo vyjadriť svoj názor aj napriek tej veľkej antikampani, ktorá bola na našu adresu vyvíjaná,“ povedal Chromík.

Prečítajte si tiež: Referendum: Ako hlasovali obyvatelia jednotlivých bratislavských mestských častí

Uľavilo sa aj predstaviteľom LGBTI komunity. „My sme tak nejakým spôsobom sa pozerali na predpokladané prieskumy, dopadlo to oveľa lepšie pre nás a takéto nízke číslo sme určite neočakávali. Teší nás ten fakt, že si väčšina ľudí na Slovensku nemyslí, že o rodine a intímnych veciach sa nerozhoduje v referende. Celé referendum bolo nešťastné ako aj celá kampaň. My sme sa preto nezúčastňovali na verejných diskusiách, lebo sme to nechceli ešte viac vyhrocovať, dúfam, že sa takéto niečo nebude v budúcnosti opakovať,“ netajila spokojnosť Schlesinger.

Bude téma ochrana rodiny pokračovať?

Advokát Anton Chromík, ktorý pracuje v Bratislave, sa netajil, že v plánoch v boji za ochranu rodiny chce Aliancia pokračovať aj naďalej. „Budeme oslovovať politické strany, pretože musíme hovoriť o tom, že rodina sa musí dostať do centra všetkých politík. Je to pre nás veľmi dôležité, ako aj pomáhať rodinám a tradičným manželstvám,“ doplnil.

Ďalšie plány majú aj aktivisti. „Teraz dúfam, že budeme oddychovať už a budeme robiť len aktivity, ktoré budú formálne pozitívne a nechceme byť iniciátormi niečoho podobného, skôr by sme chceli spoločnosť spojiť. Nás veľmi teší, že v posledných týždňov aj napriek atmosfére veľa ľudí dovolilo, aby nazrela verejnosť do ich súkromia a týmto ľuďom ďakujeme, lebo si myslím, že to bolo veľmi odvážne. Je to super, že ukázali tej väčšinovej spoločnosti, že aj takýto ľudia tu sú, ale hodnoty sa tým nemenia,“ prezradila Schlesinger.

O tom, či nájdu v budúcnosti strany spoločnú reč, každí hovoril inak. „LGBTI komunita s nami odmietala komunikovať a myslíme si, že táto neochota v nich stále pretrváva. Ale ak si budú chcieť s nami podať ruky, my budeme prví, ktorí to príjmu,“ dodal Chromík.

Romana Schlesinger sa netajila, že ak Aliancia za rodinu príde s inými témami, vie si spoluprácu s nimi predstaviť. „Ak by aliancia prišla do budúcna s naozaj dôležitými otázkami, ako napríklad miesta pre deti v škôlkach, viem si v bez problémov predstaviť, že ak by išlo o nejakú edukačnú kampaň alebo by upozornili na nejaký problém, o ktorom sa nehovorí a spojili by spoločnosť, dokonca by som im pomohla dobrovoľne,“ povedala Schlesinger.

Prečítajte si tiež: Minúta po minúte: Referendum skončilo. Sledujeme naživo dianie v Bratislave a prinášame prvé výsledky

Referendum štáby
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM